Groen, Open VLD, One.brussels/SP.A, PS, Ecolo en Défi vormen de nieuwe Brusselse regering. Ondanks aandringen van de Vlaamse liberalen wordt zusterpartij MR niet opgenomen in de meerderheid. Kopvrouw Françoise Schepmans verwijt de onderhandelaars een arrogante en onverstandige houding, en voorziet 'negatieve gevolgen voor de armste regio van het land'."Ze denken dat het Brussels Gewest cavalier seul kan spelen, zonder rekening te houden met de federale, Vlaamse en Waalse regeringsvorming."
Schepmans over regering zonder MR: ‘Negatieve gevolgen voor armste regio van het land’
Open VLD heeft tot het allerlaatste moment geprobeerd om de MR in de Brusselse meerderheid te tillen, zonder succes. In het holst van de nacht zijn de onderhandelaars geland met een 120 pagina’s lang regeerakkoord. Tot grote ergernis van MR, dat opnieuw op de oppositiebanken belandt.
Nefast voor andere formatiegesprekken
“De partijen in de nieuwe meerderheid zijn niet elegant geweest. Ik zou ze zelfs arrogant durven noemen en ze houden geen rekening met de Brusselaars”, reageert Françoise Schepmans in het RTBF-radioprogramma La Première.
"Ze denken dat het Brussels Gewest cavalier seul kan spelen, zonder rekening te houden met de federale, Vlaamse en Waalse regeringsvorming. Dat zal negatieve gevolgen hebben voor de armste regio van het land waarin de uitdagingen zo groot zijn."
“Dit zal de federale en Waalse formatiegesprekken nog meer bemoeilijken. Ik vind het betreurenswaardiger dat de onderhandelaars geen rekening houden met onderwijs, cultuur en jeugdhulp. Dat zijn essentiële thema’s waarvoor een goede samenwerking nodig is tussen Brussel en de Franse gemeenschap. Brussel heeft niet de middelen om alleen vooruit te gaan. Daarom is het zo belangrijk dat er een samenwerking komt tussen de regio’s.”
'Mager beestje'
Wat er precies in het nieuwe regeerakkoord staat, is nog niet bekend. Schepmans weet al meer: “Voorlopig vind ik het een mager beestje wat economische ontwikkeling en mobiliteit betreft. Het enige vernieuwende is de invoer van een zone 30 voor heel Brussel. Maar ik betwijfel dat het de mobiliteits- en klimaatproblemen zal oplossen."
“Ik stel bovendien vast dat Ecolo en Groen, ondanks heel veel oppositie tegen metro 3 (de metrolijn naar het noorden, red.), dat project dan toch hebben geaccepteerd. Dat is eigenlijk al oud nieuws. Ook wat huisvesting betreft is het gemorrel in de marge. Neen, dit is geen akkoord dat het Brussels Gewest een boost zal geven.”
Lees meer over: Brussel , Politiek , Brussel Kiest 2019: Brussels parlement , Brusselse regeringsvorming , MR , Françoise Schepmans , brusselse formatie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.