| Sint-Lambrechts-Woluwes burgemeester en voormalig DéFI-voorzitter Olivier Maingain (l.), en huidig MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez (r.).

Schietpartijen Molenbeek: MR en Défi hekelen verschuiving aandacht naar Antwerpen

SD
21/06/2022
Updated: 21/06/2022 18.25u

Het toegenomen geweld in Molenbeek is mede veroorzaakt door de verschuiving van de aandacht van de politie naar het drugsgeweld in Antwerpen. Dat is waar zowel voormalig Défi-voorzitter Olivier Maingain en huidig MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez op alluderen. "In Antwerpen reageert men, in Molenbeek moet men ondergaan." Brussels parlementslid voor N-VA Mathias Vanden Borre wil dat de gewestelijke veiligheidsraad samenkomt voor een actieplan.

“Drugsgerelateerde criminaliteit is zorgwekkend,” schrijft Olivier Maingain (Défi), tevens burgemeester van Sint-Lambrechts-Woluwe, op Twitter. Volgens Maingain beschikt justitie niet over genoeg middelen omdat de regering-Michel "de federale gerechtelijke politie heeft verzwakt, vooral in Brussel”.

“De keuze van Jan Jambon (N-VA) (voormalig minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken, nvdr) en de huidige regering om de gerechtelijke politie in Brussel te verzwakken en om die in Antwerpen te versterken, ligt aan de basis van deze grote criminaliteit," luidt het verder.

Ook MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez vindt een verklaring voor het toegenomen geweld in Molenbeek in de verschuiving van de aandacht naar Antwerpen: "In Antwerpen reageert men, in Molenbeek moet men ondergaan. De mens kan geen kogels tegenhouden. De cultuur van communitarisme, lafheid en gebrek aan realisme moet ophouden in deze gemeente", zegt Bouchez aan La Dernière Heure.

Geen toeval

De schietpartijen zijn volgens MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez anderzijds “geen toeval”. “Ze zijn het resultaat van meer dan dertig jaar Moureaux-laksheid in die gemeente. Met een cultuur van communautarisme, electoralisme en een bepaald gebrek aan realisme kun je de realiteit niet aanpakken,” schrijft de MR-politicus verder op Twitter.

Terwijl MR naar de burgemeester wijst, is de Franstalige liberale partij volgens Maingain ook niet zonder verantwoordelijkheid.

“De hypocriete MR klaagt de Molenbeekse autoriteiten aan terwijl ze er in de meerderheid zit. Net als op het federale niveau," aldus Maingain op Twitter. "Ze moeten dus dringend aan het werk daar waar ze de verantwoordelijkheid hebben, en stop met politie en justitie de nodige middelen te ontnemen die de veiligheid moeten garanderen.”

Veiligheidsraad

Brussels parlementslid voor N-VA Mathias Vanden Borre roept daarentegen minister-president Rudi Vervoort op de gewestelijke veiligheidsraad samen te roepen en een transversaal actieplan voor te stellen om de ondermijnende en georganiseerde misdaad het hoofd te bieden. Niet enkel Molenbeek wordt getroffen door oplaaiend straatgeweld tussen drugsbendes, waarschuwt hij, verwijzend naar de afrekening tussen Albanese misdaadbendes vorige week op het De Brouckèreplein en andere schiet- of steekpartijen in het gewest.

Dat de criminele netwerken er tot nu toe in geslaagd waren grotendeels onopvallend te blijven, is volgens de N-VA'er deels te wijten aan "de versnippering tussen het Brussels Gewest, de gemeente en de zes politiezones. Dat speelt in het voordeel van criminele bendes." Voor de N-VA moet Brussel meer inzetten op permanente politieaanwezigheid in de probleemwijken en bestuurlijke handhaving.

Vanden Borre verwijt de Brusselse beleidsmakers steevast het bestaan van stads- en drugsbendes in Brussel te minimaliseren. "Het is kwart na twaalf in Brussel. De situatie is doodernstig. Het is hoog tijd dat de Brusselse regering en de gemeenten dit inzien en de strijd tegen de georganiseerde misdaad prioritair behandelen", vindt Vanden Borre.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni