Sint-Agatha-Berchem verlaagt de personenbelasting, maar verhoogt de onroerende voorheffing. Een eigen Berchemse taxshift dus, die 1,4 miljoen euro moet opbrengen.
Sint-Agatha-Berchem kiest voor eigen taxshift
De gemeenteraad heeft vorige donderdag de structurele belastingverhoging goedgekeurd, die wordt ingevoerd vanaf 2019 en langzaam zal stijgen tot 2021.
Een van de gevolgen zal zijn dat eigenaars van woningen gemiddeld 5 tot 20 euro per maand zullen moeten bijbetalen aan de gemeente (of een toename van ongeveer 11 procent). Ook tweede verblijven in de gemeente (behoudens studentenkoten), verlaten terreinen en woningen en leegstaande handelszaken wordt meer belast. De personenbelasting voor werknemers daarentegen, wordt door de christendemocratische en socialistische meerderheidscoalitie verlaagd van 7 naar 6,8 procent.
Uiteindelijk moet de Berchemse taxshift de begroting 1,4 miljoen euro opleveren. De beslissing was grotendeels een gevolg van de verminderde dotaties aan de gemeente vanwege de federale overheid. De federale taxshift zou tot in 2021 een gecumuleerd verlies van 2,3 miljoen euro betekenen voor Sint-Agatha-Berchem. Ook de federale terugtrekking uit de financiering van het OCMW kon niet anders gecompenseerd worden, luidt de ‘verontschuldiging’ aan de burger.
“De aanvullende belasting op de personenbelasting is gedurende 14 jaar ongewijzigd gebleven en de onroerende voorheffing gedurende 10 jaar,” luidde de verantwoording van de verwachte stijging. “De democratische druk, de nood aan nieuwe infrastructuur, de stijging van vaste kosten (weddebarema’s) en het structureel onevenwicht tussen inkomsten en uitgaven maken dat een ‘eigen, Berchemse taxshift’ ingevoerd moet worden. Een en ander moet het mogelijk maken om de straten net te houden, de nieuwe scholen en kinderkribbes te bouwen, strooizout te kopen, wegen te herstellen en dies meer.
Lees meer over: Sint-Agatha-Berchem , Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.