Sint-Agatha-Berchem weert N-VA uit bibliotheekbestuur
Lees ook: Ook Schaarbeek blokt N-VA af
Demullier diende een klacht in bij de nationale Cultuurpactcommissie. Een en ander is het gevolg van een wisselende schaakspelstrategie van het college van schepenen en burgemeester. Bij haar aantreden in december 2012 had schepen Agnès Van den Brempt (LBR), bevoegd voor de bibliotheek en tevens voorzitter van het beheersorgaan, aan N-VA laten weten dat een vertegenwoordiger mocht worden aangeduid. Ze schreef toen: "Voor de verdeling wordt het proportioneel stelsel met voorafname toegepast (Liso-stelsel). Rekening houdende met het aantal verkozenen en met het huidige aantal politiek afgevaardigden in de beheerraad (8), betekent dat 2 vertegenwoordigers voor LBR, 2 voor MR, 1 voor PS-SPA, 1 voor Ecolo-Groen, 1 voor Berch'm en 1 voor N-VA."
N-VA schoof bijgevolg een naam naar voor van een vrijwilligster die in de bibliotheek werkt.
Verrassing alom toen meerderheid tegen oppositie gestemd moest worden over het voorstel om het systeem D'Hondt toe te passen, waardoor de verdeelsleutel anders uitvalt. "Ik geef toe dat ik ter goeder trouw de verdeelsleutel uit het verleden wou aanhouden, toen ik aantrad," geeft Van den Brempt mee. "Het college wou een andere verdeelsleutel, omdat die de LBR beter uitkomt ( 4 zetels, red.). Ik sta achter die beslissing, temeer daar de LBR-vertegenwoordigers die we aanduiden ook Nederlandstaligen zijn. Al kan ik begrip hebben voor de wens om in alle commissies en beheerraden eenzelfde systeem toe te passen."
Demullier stuurde een persbericht uit waarin hij stelt: "Dit gaat regelrecht in tegen de geest van het Cultuurpact." Nu krijgt LBR 4 vertegenwoordigers, naast 2 voor MR, 1 voor PS en 1 voor Ecolo-Groen. Volgens het Cultuurpactdecreet (1974), aangevuld in 2001, kunnen drie soorten verdeelsleutels worden gebruikt voor beheersorganen die deel uitmaken van het integraal lokaal cultuurbeleid. Daarbij ook het systeem D'Hondt, dat naast het proportionele stelsel valt. De koppeling die N-VA suggereert in de klacht zou daarom niet relevant en ontvankelijk kunnen zijn.
Lees meer over: Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.