Burgemeester Benoît Cerexhe (CDH) van Sint-Pieters-Woluwe betaalde een tijd lang twee mensen voor de post van OCMW-voorzitter. Dat deed hij om de fragiele coalitie recht te houden die voor het eerst in decennia zonder de MR was gevormd. De Publifin-affaire dwingt Cerexhe, die ook al vooruitkijkt naar de gemeenteraadsverkiezingen, om daar nu een einde aan te maken.
Sint-Pieters-Woluwe had tijdlang twee OCMW-voorzitters
Voor het cruciale sluitstuk van de nieuwe coalitie, oud-schepen Philippe Van Cranem (Libéraux et Indépendants), was na de verkiezingen in 2012 geen plaats meer in het schepencollege. Maar hij werd wel een aantal dagen per jaar betaald om de vaste OCMW-voorzitster te vervangen. Hij werd daarnaast ook vergoed voor het beheer van drie gemeentelijke vzw’s voor in totaal bijna 20.000 euro per jaar.
De Publifin-affaire dwingt Cerexhe aan die situatie een einde te maken. Van Cranem is net aangesteld als de nieuwe voorzitter van het OCMW van Sint-Pieters-Woluwe. Hij volgt nu officieel Anne-Marie Claeys (CDH) op.
“Anne-Marie Claeys is al de vijfde vrouw die geslachtofferd wordt om de meerderheid in Sint-Pieters-Woluwe te redden”, zegt Jean-Claude Laes (MR) vanuit de oppositie. “Tijdens de verkiezingen van 2012 was er maar één Nederlandstalige verkozen, Carla Dejonghe, maar zij werd samen met ons naar de oppositiebanken verwezen. Om de huidige schepen, Helmut De Vos van CD&V, Vlaams schepen te maken heeft Cerexhe vier vrouwen van zijn eigen partij moeten vragen om ontslag te nemen uit de gemeenteraad."
'Oma met kleinkinderen in buitenland'
Cerexhe noemt de lezing van Laes kwaadwillig en verdedigt de vergoeding voor Van Cranem. “Wij wilden transparantie en hebben besloten om Van Cranem te vergoeden, ook al omdat hij belangrijke hervormingen moest voorbereiden. Die vergoedingen werden trouwens door de raad van bestuur goedgekeurd. Nu er een directeur aangesteld is, wordt de functie van gedelegeerd bestuurder minder belangrijk.”
En wat de ‘afgesproken afwezigheid’ van Anne-Marie Claeys betreft: “Het is ridicuul om te beweren dat mevrouw Claeys afwezig is geweest om mijnheer Van Cranem te plezieren. Het klopt dat ook hij betaald werd, maar de regels van het OCMW zijn nu eenmaal anders dan die van de gemeente. Mevrouw Claeys is een grootmoeder die tijdens de schoolvakanties haar kleinkinderen in het buitenland bezoekt.”
Over haar ontslag: “Mevrouw Claeys is 66 jaar en gaat met pensioen, bovendien hebben we beslist om samen met de Libéraux et Indépendants naar de verkiezingen te trekken. Zo kan van Cranem zich inwerken.”
Lees meer over: Sint-Pieters-Woluwe , Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.