Sociaal wonen: Doulkeridis tikt enkele gemeenten op de vingers

© brusselnieuws.be
21/09/2010
Enkele gemeenten moeten meer inspanningen doen om het aandeel van sociale en andere gesubsidieerde woningen tegen 2020 op te trekken tot de door het Gewest beoogde 15 procent. Dat zegt staatssecretaris voor Huisvesting Christos Doulkeridis (Ecolo).

Tegen 2020 wil de Brusselse regering dat 15 procent van het totale woningbestand in het gewest bestaat uit "kwaliteitswoningen in openbaar beheer met een sociaal oogmerk." Dat zijn sociale woningen en andere gesubsidieerde woningen verhuurd door lokale overheden, sociale verhuurkantoren of gekocht via een lening bij het Woningfonds.

Zes gemeenten hebben vandaag al meer dan 15 procent sociale en gesubsidieerde woningen. Koploper terzake is Brussel-Stad met 21,53 procent, gevolgd door Watermaal-Bosvoorde (19,76 procent), Evere (18,25 procent), Ganshoren (17,72 procent), Sint-Jans-Molenbeek (17,57 procent) en Anderlecht (16,93 procent).

Zes andere gemeenten zitten niet al te ver van de gewestelijke doelstelling verwijderd. Het gaat om Sint-Joost-ten-Node (14,82 procent), Sint-Agatha-Berchem (12,91 procent), Koekelberg (12,91 procent), Sint-Lambrechts-Woluwe (12,56 procent), Jette (12,11 procent) en Sint-Gillis (11,88 procent).

Achter in de klas vinden we Etterbeek (9,64 procent), Vorst (9,45 procent), Schaarbeek (8,44 procent), Ouderghem (7,98 procent), Sint-Pieters-Woluwe (6,08 procent), Ukkel (5,95 procent) en Elsene (5,39 procent).

Contract tussen gewest en gemeente
Na het opmaken van de tussentijdse balans roept staatssecretaris voor Huisvesting Christos Doulkeridis (Ecolo) die laatste gemeenten tot de orde. "Het Gewest wil een voortvarend beleid voeren, maar om de doelstelling te bereiken is ook de volledige inzet van alle actoren vereist," klinkt het in een persbericht.

De staatssecretaris wil de gemeenten engageren met een contract. "Om het huisvestingsbeleid op lokaal niveau beter te plannen en stimulansen te creëren voor zij die actief meewerken, ben ik de modaliteiten aan het uitwerken voor een contractualisering tussen het Gewest en de gemeenten."

Doulkeridis evoceert ook enkele andere pistes waardoor alle gemeenten de doelstelling van 15 procent zouden kunnen halen. In de eerste plaats wil de staatssecretaris een belangrijk deel van de Gebieden van Gewestelijk Belang (GGB's) voorbehouden voor nieuwe woningen. Daarnaast wil Doulkeridis het Gewestelijk Huisvestingsplan uitbreiden.

Zones met voorkooprecht
Volgens de staatssecretaris staan er op de privémarkt ook nog tussen 15.000 en 30.000 woningen leeg en is er voor 340 van de 1.790 onbewoonde sociale woningen nog geen herbestemmingsproject.

In gemeenten waar onvoldoende bouwgrond voorhanden is, wil Doulkeridis de Sociale Verhuurkantoren verder ontwikkelen en pleit hij ervoor om zones af te bakenen waar de overheid voorkooprecht krijgt.

Tenslotte stelt Doulkeridis zijn hoop in een mechanisme voor de regulering van de huurprijzen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni