Splitsing gerechtelijk B-H-V gebaseerd op foute cijfers
De splitsing van het gerechtelijke arrondissement Brussel (onderdeel van B-H-V) lokt gemengde reacties uit. De Franstalige Balie is bijzonder tevreden; de Orde van Vlaamse Balies zegt dat het akkoord op verkeerde cijfers steunt.
Volgens het akkoord komen er 20 procent Nederlandstalige magistraten in Brussel tegenover 80 procent Franstalige. Maar volgens regeringsonderhandelaars zijn de statistieken om de nieuwe verdeling te rechtvaardigen, fout. Dat schrijft de krant De Tijd.
De Orde van Vlaamse Balies komt met cijfers die aantonen dat de nieuwe verdeling alvast niet strookt met de huidige situatie. Voor de rechtbank van eerste aanleg is de werkelijke verdeling 32 procent Nederlandstaligen tegenover 67 procent Franstaligen, voor de arbeidsrechtbank is dat 27 tegenover 73. De rechtbank van koophandel krijgt in het akkoord een 40/60-verdeling, terwijl dat in werkelijkheid 45/55 is.
De Orde meent dat de Vlaamse rechtszoekende in Brussel het slachtoffer zal worden van het akkoord. "Dit betekent dat voortaan minder Nederlandstalige magistraten hetzelfde volume aan werk moeten doen. De Vlaamse magistraten zijn dan ook terecht zeer boos. We eisen een onmiddellijke werklastmeting en niet binnen drie jaar zoals het akkoord vermeldt," aldus de Orde.
'Beter administratie hervormen'
De onjuiste cijfers waarop het akkoord steunt, werden aangeleverd door het kabinet-De Clerck. De minister geeft toe dat "met de cijfers die nu bekend raken, het akkoord er anders zou hebben uitgezien." Maar hij wil niet spreken van een fout.
"Hadden we geweten dat de cijfers fout waren, hadden we zelf navraag gedaan. Dit is echt vervelend. We voelen ons gepakt," zegt een onderhandelaar in De Tijd. "Als de administratie al niet met juiste cijfers komt, dan denk ik dat we beter de administratie hervormen in plaats van het gerechtelijk arrondissement," meent justitiespecialist Renaat Landuyt (SP.A).
De Clerck denkt dat het B-H-V-akkoord nog kan worden aangepast. "Het is evolutief. De weg naar de goedkeuring in het parlement is nog lang," stelt hij.
Lees meer over: Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.