De langverwachte ordonnantie over uithuiszettingen stond donderdag op de agenda van de commissie Huisvesting in het Brussels Parlement. De meeste aanwezigen lijken voor de ordonnantie te zullen stemmen. Maar voor de uitslag is het afwachten. De stemming in de commissie is uitgesteld tot 25 mei.
"Elke dag krijgt een tiental gezinnen een uitzettingsbevel, op jaarbasis gaat het om zo'n zeshonderd uithuiszettingen," zo leidde staatssecretaris Nawal Ben Hamou (PS) vandaag de commissie in. Dat gaat bijvoorbeeld om mensen die gescheiden zijn en de huur niet langer alleen kunnen betalen, die ziek zijn geworden en niet kunnen werken.
In haar ordonnantie stelt Ben Hamou verschillende maatregelen voor die moeten voorkomen dat deze mensen op straat belanden. De meest opvallende maatregel is het verbod op uithuiszettingen in de wintermaanden (tussen 1 november en 15 maart). Daarnaast worden de termijnen voor de uitvoerbaarheid van de uithuiszetting van 8 naar 40 dagen gebracht. Dat moet het OCMW de tijd geven om te onderzoeken of er geen alternatieven zijn. Het OCMW moet bovendien meer inzage krijgen in de uithuiszettingen en de vonnissen die de uitzettingen toelaten.
In de commissie Huisvesting lijken de meeste partijen de ordonnantie genegen, al is niet iedereen het eens over de uitvoering. Fractieleider Fouad Ahidar (one.brussels-Vooruit) pleit alvast voor de versterking van zowel middelen en personeel van de OCMW's om huurders te helpen om hun huurachterstand in te halen en hun woonsituatie te verbeteren. Ook bij Ecolo en Groen klinken positieve geluiden, al vraagt fractieleider Arnaud Verstraete om enkele verduidelijkingen.
Open VLD en ook Défi zullen voor de ordonnantie stemmen. Brussels parlementslid Joëlle Maison (Défi) stelt vast dat eventuele extra kosten die de regering maakt, worden uitgespaard op vlak van daklozenopvang. Ook de PTPB/PVDA zal voor stemmen, al vraagt fractieleidster Françoise De Smedt om een onderscheid te maken tussen de kleine huisbazen en huisbazen die op grotere schaal verhuren.
De meest kritische geluiden klinken uit de hoek van Les Engagés, CD&V en de N-VA. Brussels parlementslid Celine Fremault (Les Engagés) vreest voor méér uitsluiting van kwetsbare huurders, doordat huurbazen het niet altijd zullen aandurven om hun woning te verhuren aan iemand met een laag inkomen. Brussels parlementslid Mathias Vanden Borre verwijst naar de rechten van de eigenaar die zouden worden geschonden.
Volgens hem is het nuttiger om - naar Vlaams voorbeeld - een Fonds ter bestrijding van de uithuiszettingen op te richten. Dat fonds werkt preventief en kan tussenkomen in geval van problemen. Een sleutelrol is weggelegd voor het OCMW. De resolutie die Vanden Borre hierover indiende met twee partijgenoten en Bianca Debaets (CD&V) is nog niet besproken in de commissie, alhoewel meerdere partijen verwezen naar het voorbeeld van het Vlaamse fonds.
Ter herinnering: de Brusselse Huurdersbond kondigde de wens voor een verbod op uithuiszettingen eerder al aan, naar Waals voorbeeld. Want de Waalse regering besliste eerder al om de uitvoering van uithuiszettingen op te schorten. Ook in Brussel bestond een dergelijk moratorium al tijdens de coronacrisis.
Nadat de ordonnantie en de amendementen zijn goedgekeurd, stemt ook de plenaire vergadering van het Brussels Parlement hierover. Pas daarna is duidelijk of de ordonnantie is aangenomen.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.