Voor Brussels MR-voorzitter David Leisterh en Open VLD-minister Sven Gatz is dit een eerste sterk signaal van een doorgedreven samenwerking tussen beide partijen. “Het liberalisme is want ons bindt.”
| David Leisterh (MR) en Sven Gatz (Open VLD) in Brasserie Le Central in Jette: samen naar de kiezer in 2024
Ze zijn er vroeg bij. Dat moeten Gatz en Leisterh zelf ook toegeven. De lokale verkiezingen zijn pas in oktober 2024. En tussen nu en dan kan er nog veel gebeuren, met een federale regering die worstelt om te overleven en een Brusselse regering waar de fut uit is.
Toch ziet Gatz een momentum om met een sterk liberaal project naar de kiezer te trekken in Jette. Er is net een burgemeesterswissel doorgevoerd, Claire Vandevivere (Les Engagés) leidt nu de gemeente. Zij zal zich moeten bewijzen.
Zeker nu die christendemocratische burgemeesterslijst, die na de verkiezingen van 2018 de touwtjes stevig in handen kreeg, barsten vertoont, met enkele dissidenties en een schepen die niet wil opstappen en uit de partij is gezet. En zopas is voormalige burgemeester Hervé Doyen (Les Engagés) beschuldigd van valsheid in geschrifte.
Dat geeft ruimte. “Het speelveld in 2024 is veel meer open dan in 2018,” zegt Gatz. “Bovendien is de PS eindelijk uit het tijdperk van Merry Hermanus aan het geraken.” Dat alles kan de dominantie van de christendemocraten breken.
Van deur tot deur
De MR-Open VLD in Jette moet in 2024 alvast beter scoren dan in 2018, vindt Gatz. “Onze vorige uitslag was niet schitterend,” zegt Gatz. “Dat moeten we durven toegeven (de liberale lijst haalde vijf verkozenen, SVG). We moeten minstens met enkele zetels vooruitgaan. Het moet ons in staat stellen om echt te wegen op het beleid. Nu fungeren we vooral als het tegengewicht op rechts voor het linkse Ecolo binnen het schepencollege. Dat volstaat niet.”
Ook Brussels voorzitter van de MR David Leisterh gelooft dat een samenwerking met Open VLD een noodzaak is in 2024, zowel voor de regionale als voor de lokale verkiezingen. De MR wil met een verjonging en een heel actieve campagne van deur tot deur, de liberale kiezer terugwinnen die ze in 2018 en 2019 in zo veel Brusselse wijken zijn kwijtgespeeld. De samenwerking met Open VLD past ook daar in. “Het liberalisme is wat ons bindt,” zegt hij.
“Het gaat om een stedelijk liberalisme,” zegt Gatz. “Het gaat om de belangen van de middenklasse. Die wist ons niet altijd te vinden in het stemhokje. En dan waren er liberale kiezers die voor Ecolo hebben gekozen. Die willen we samen terughalen.”
Sven Gatz: "Dit is een keerpunt in de Brusselse politiek. Niet de origine of de taal is van tel, maar het liberale verhaal."
Een primeur
MR en Open VLD hopen in alle negentien gemeenten een gemeenschappelijke lijst te kunnen indienen. In 2018 was dat al zo in vijftien gemeenten.
Maar wat in Jette staat te gebeuren is wel bijzonder. Dat een Nederlandstalige de lijst trekt van een Franstalige lijst is niet alleen voor de MR een primeur. Het komt ook niet vaak voor dat een Nederlandstalige op één staat op een tweetalige lijst. Alleen bij Ecolo-Groen en PVDA zagen we dat eerder.
Gatz: “Ik vind dat een sterk signaal van de MR om met een Nederlandstalige lijsttrekker naar de kiezer te trekken, en misschien ook wel een keerpunt in de Brusselse politiek. Niet de origine of de taal is van tel, maar het liberale verhaal. Dat is des te belangrijker op een moment dat een partij als Défi terug naar de oude communautaire recepten grijpt.”
Toch rijst de vraag of de MR-kiezer geen moeite heeft met een Nederlandstalige lijsttrekker. Leisterh vreest daar niet voor: “Gatz is minister, een sterke persoonlijkheid en laat ons het zeggen zoals het is, hij is meer Brussels dan Nederlandstalig. We spreken hier niet over Vlaams of Waals maar over Brussels, hé. Bovendien doet hij dat met een sterke equipe met onder andere twee schepenen van de MR.”
Gatz: “Jette is ook een gemeente waar op een ontspannen manier naar het communautaire wordt gekeken. Uiteraard zijn er soms andere gevoeligheden tussen Open VLD en MR, maar dat hoeft geen bezwaar te zijn voor een samenwerking op een lokaal niveau.”
David Leisterh: “We zien geen toekomst zonder Open VLD. Brussel heeft nood aan meer liberalisme. Samenwerken staat voorop."
'Scotché'
Ook op regionaal vlak moet die samenwerking vorm krijgen, al botsen Open VLD en MR op een institutionele realiteit: voor het Brussels parlement moeten er aparte Nederlandstalige en Franstalige lijsten worden ingediend. Een gewestelijke MR-Open VLD lijst is dus niet mogelijk.
Maar er kan wel zo goed als mogelijk afgesproken worden om samen campagne te voeren en, wie weet, samen een Brusselse regering te vormen. In 2019 waren daar pogingen toe, vooral door toenmalig Open VLD voorzitter Gwendolyn Rutten. Die liepen op een sisser af. Gatz: “Vergeet niet dat zowel Open VLD als MR niet goed gescoord hadden. We waren gewoon niet in de positie om veel af te dwingen. Maar als je vraag is of we scotché zijn (aan elkaar geplakt, SVG), dan zeg ik: we zijn dat alvast meer dan in 2019.”
Leisterh beaamt: “We zien eigelijk geen toekomst zonder Open VLD. Brussel heeft nood aan meer liberalisme in het beleid dus staat samenwerken voorop.”
En als het over de toekomst van Brussel gaat, gaat Gatz gaat zelfs nog een stapje verder: “We zullen trachten om met MR samen pistes voor te stellen voor een institutionele hervorming in Brussel. Die uitdaging willen we aangaan.”
Correctie: in een eerste versie van het artikel stond dat alleen Alain Beeckmans (Groen) in 2012 en Dirk De Block (PVDA) in 2018 een tweetalige lijst hebben getrokken in respectievelijk Ganshoren en Sint-Jans-Molenbeek. Dat klopt niet. In 2018 hebben ook Katia Van Den Broucke in Sint-Agatha-Berchem en Rik Jellema in Etterbeek een tweetalige Ecolo-Groen lijst getrokken.
Lees meer over: Jette , Politiek , Sven Gatz , David Leisterh , open VLD Brussel , MR , Claire Vandevivere , Hervé Doyen
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.