Freddy Thielemans Yvan Mayeur

Uitgelicht: Thielemans gaat, Mayeur komt

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
06/11/2013

Met het vertrek van burgemeester Freddy Thielemans (PS) treedt een nieuw tijdperk aan. De bourgondische Thielemans wordt vervangen door de koele beheerder Yvan Mayeur (PS).

Z elf zegt Thielemans dat hij de laatste burgemeester is die Brussels spreekt. Maar hij is ook de laatste – én de eerste – burgemeester die ieder jaar mee de Meyboom draagt. En (voorlopig) de laatste die zich evenzeer op z’n gemak voelt aan de toog van een volkscafé in de Marollen als op het spreekgestoelte van de universiteit. En niet te vergeten: de zestalige, belezen Thielemans ontving met zwier presidenten en hooggeplaatste buitenlandse gasten. Zijn opvolger, huidig OCMW-voorzitter Yvan Mayeur, is een koele beheerder. “Met het vertrek van iedere burgemeester treedt een nieuw tijdperk aan,” zo zei Jacques Oberwoits, fractievoorzitter van de liberale coalitiepartner MR. En: “U behoort tot de grote burgemeesters die de stad Brussel gekend heeft.” Oberwoits kan vergelijken, hij doet al aan politiek in de stad sinds de jaren 1970. Hij leerde Thielemans kennen in 1976.

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH), die de dagen voordien al haar duivels ontbond om de wereld diets te maken dat Thielemans met zijn voortijdig vertrek kiezersbedrog had gepleegd, roemde Thielemans. Haar kritiek was bedoeld om Thielemans aan boord te houden, zo bleek uit haar bocht. En op 16 december, als Mayeur definitief de fakkel overneemt van Thielemans, wil Milquet Thielemans een waardig afscheidsfeest cadeau doen. Milquet: “Mede dankzij ons bent u in 2000 burgemeester kunnen worden, ik heb er nog altijd geen spijt van.” Milquet houdt van Thielemans, maar moet van zijn opvolger niet weten. Thielemans tot Milquet: “Zegt u nu: ‘Ne nous quitte pas’ of ‘Ne me quitte pas?” Na 16 december zal deze bonhomie er niet meer zijn.

Inch’Allah
Thielemans doet al bijna 40 jaar actief aan politiek, hij was kabinetschef van burgemeester Hervé Brouhon (PS), gemeenteraadslid, schepen van Schone Kunsten, schepen van Onderwijs en burgemeester sinds 2001. In 1994 was hij ook heel even burgemeester toen de Franstalige christendemocraat Michel Demaret moest opkrassen omdat hij met de paus had gelachen omdat die niet wist hoe een condoom te gebruiken. Ironisch genoeg lag Thielemans jaren later zelf onder vuur omdat hij het glas zou hebben geheven op de dood van de paus. Hoe dan ook, Thielemans kreeg er in 1994 onmiddellijk goesting in. Hij droomde er toen al van om de politie te ‘humaniseren’. Die opdracht is voltooid, zegt hij. Thielemans vandaag: “Het imago van de Robocop-stad is weg.”

Eén ding moet je Thielemans alvast nageven: Brussel leeft opnieuw, tot tevredenheid van de hotels en een deel van de bevolking. Winterpret is kitscherig en een gruwel voor mensen die langs het parcours wonen, maar trekt wel veel volk. Veel volk, ook Brusselaars, op Brussel-Bad. De Anneessenwijk blijft een zorgenkind, en dat is eufemistisch uitgedrukt, maar de stad Brussel trekt niet alleen steeds meer armen aan, zegt Thielemans. Thielemans: “Ook de Unesco-zone (brede zone rond de Grote Markt, dv) trekt nieuwe inwoners aan. Inwoners met een inkomen én geld.”

Thielemans zal ook de geschiedenis ingaan als de burgemeester die Neder-Over-Heembeek volbouwde. Niet onomstreden, maar wel een klassiek socialistisch recept waar eerder de hand van Mayeur dan die van Thielemans in te zien is. De bevolking groeit aan, er is een tekort aan betaalbare woningen, dus moet de overheid bouwen.

In de geschiedenis van de stad Brussel is Thielemans ook de burgemeester die de bevolkingssamenstelling en het kiezerskorps het hardst heeft zien wijzigen. Twintig jaar geleden was er bijvoorbeeld geen enkele allochtone schepen, vandaag zijn er drie. Thielemans bedankte iedereen, meerderheid en oppositie, met wie hij in zijn lange carrière heeft samengewerkt: “Ik zou Inch’Allah kunnen zeggen, maar omdat ik geen godsdienst aanhang hou ik het bij ‘goede vaart.’”

Met het voortijdig vertrek van Thielemans heeft Yvan Mayeur, die niet populair is en ook geen stemmentrekker, vijf jaar om zijn stempel op de stad te drukken en om in 2018 opnieuw burgemeester te worden. Thielemans wordt directeur op de Heizel, waar hij zijn laatst politieke droom hoopt waar te maken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni