Uitgelicht: Vanhengel komt toch niet terug
D insdag legden de 150 leden van de Kamer van Volksvertegenwoordigers en de veertig rechtstreeks verkozen senatoren in het halfrond de eed af. Onder hen regeringsleden, oude rotten, maar ook heel wat neofieten zoals bijna de volledige N-VA-fractie. Langs Vlaamse kant is N-VA met 27 gekozenen dominant, langs Franstalige kant is PS met 26 gekozenen verhoudingsgewijs nog sterker. Langs Franstalige kant zijn er immers maar 66 kamerzetels te verdelen, tegenover 84 aan Vlaamse kant.
Veel gelukkige gezichten, maar ook ontgoocheling. Aftredend kamerlid Luk Van Biesen (Open VLD) haalde dinsdagochtend zwaar uit naar zijn partijgenoot, ontslagnemend minister van Begroting Guy Vanhengel, die de eed aflegde als lid van de Kamer van Volksvertegenwoordigers. "Vanhengel heeft zijn woord niet gehouden," zegt Van Biesen. "Voor mij is dit een van de minst mooie momenten in de politiek. Vanhengel was altijd een goede vriend, en een mens hoopt toch altijd dat afspraken worden nagekomen."
Volgens Van Biesen was er binnen Open VLD afgesproken dat Vanhengel bij tegenvallende verkiezingsuitslagen (wat voor de Vlaamse liberalen duidelijk het geval is) zou terugkeren naar Brussel, zodat Van Biesen als eerste opvolger opnieuw in de Kamer kon zetelen. Vanhengel ontkent het bestaan van zulke afspraken, wijst erop dat Brussel-Halle-Vilvoorde de enige kieskring is waar Open VLD geen zetel verloor, en haalt zijn grote aantal voorkeurstemmen aan. Vanhengel: "Als communautair specialist van Open VLD is het wenselijk dat ik in de Kamer zit op een ogenblik dat een grote staatshervorming wordt aangekondigd. Na Herman De Croo en Patrick Dewael ben ik het Open VLD-kamerlid met de meeste anciënniteit, opgebouwd in Brussel. Wat de sanering van de openbare financiën betreft, heb ik ontegensprekelijk ook een expertise verworven die de kamerfractie goed zal kunnen gebruiken."
Met zijn beslissing heeft Vanhengel alvast in Brussel een stoelendans kunnen vermijden. Was Vanhengel wel teruggekeerd, dan was Herman Mennekens, zijn vroegere kabinetschef, zijn zitje in het Brussels parlement kwijt. Na het vertrek van Vanhengel van de Brusselse naar de federale regering werd Jean-Luc Vanraes minister in plaats van voorzitter van de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie en fractievoorzitter. Carla Dejonghe zit nu de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie voor, Els Ampe is fractievoorzitter in het Brussels parlement.
Vanackere
Omdat PS en N-VA er nog niet uit zijn wie Kamer en Senaat mag voorzitten, was het Patrick Dewael (Open VLD) die samen met de twee jongste gekozenen - Kristof Calvo van Groen! en Peter Dedecker van N-VA - mocht voorzitten. Ook Patrick Dewael bereidt zich voor op een 'gewoon' leven als parlementslid, in de meerderheid of de oppositie.
Ook ontslagnemend vicepremier Steven Vanackere (CD&V) legde de eed af in het federaal parlement. Hij was tot nu toe verkozen voor het Brussels parlement, maar door zijn ministerschap in de federale regering werd hij opgevolgd door Brigitte De Pauw (CD&V). Vanackere neemt nu de lopende zaken waar op het departement Buitenlandse Zaken, tot er een nieuwe federale regering gevormd is. Als CD&V daar deel van uitmaakt, is het nog lang niet zeker dat Vanackere opnieuw een ministerpost krijgt. Door de zware nederlaag van zijn partij zijn die een schaars goed geworden. Veel meer dan twee kabinetten zitten er niet in voor de partij; vorige keer leverde CD&V - een partij die traditioneel veel 'ministeriabelen' telt - nog de premier, vier ministers en twee staatssecretarissen. Als Vanackere toch een departement krijgt, wordt hij opgevolgd door Michel Doomst, burgemeester van Gooik.
Lees meer over: Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.