De Britse kiezers hebben voor de Brexit gekozen. Het Leave-kamp heeft ongeveer 51,9 van de stemmen behaald. Opvallend is de tegenstelling tussen de jonge en oude generatie en dat Schotland en Noord-Ierland wél voor Remain stemden. De Brexit laat zich nu al voelen op de internationale beurzen en valuta. Premier David Cameron heeft aangekondigd in oktober af te treden.

Omstreeks 5.30 uur meldde ITV als eerste dat het Britse EU-referendum op een overwinning voor de tegenstanders van Europees lidmaatschap is uitgedraaid. Enkele minuten later volgde de BBC: "No way" dat het pro-EU-kamp zijn achterstand nog inhaalt, luidde het. Van de 382 telbureaus moeten er 64 nog hun resultaat bekendmaken.

Ondertussen is de winst van het Leave-kamp officieel, met 51,9 procent van de stemmen. 48,1 procent stemde voor blijvend lidmaatschap. In totaal stemden 17.410.742 Britten ervoor de Europese Unie vaarwel te zeggen, terwijl 16.141.241 wilden blijven.

Beurzen omlaag, goud stijgt
De nakende overwinning van het Brexit-kamp na het EU-referendum in Groot-Brittannië heeft gezorgd voor grote verliezen op de beurzen. De euro zakte tot 1,0947 dollar, en de pond daalde tot zijn laagste punt sinds 1985, tot 1,33 dollar rond 05.45 uur Belgische tijd. De goudprijs steeg dan weer met bijna 5 procent, tot de hoogste stand sinds augustus 2014.

Schotland en Noord-Ierland willen wél blijven
De overwinning van het Leave-kamp in het Britse EU-referendum is te danken aan de kiezers in Engeland en Wales. Zij stemden tegen het lidmaatschap van de Europese Unie en zetten nu de deur naar de Brexit wagenwijd open. In Schotland en Noord-Ierland daarentegen werd tégen de Brexit gestemd.

De keuze van de Schotten en de Noord-Ieren voor Europa kan grote gevolgen hebben voor de Britse politiek. De partij Scottish National Party (SNP) van Sturgeon wil dolgraag bij de EU blijven en ook het Noord-Ierse Sinn Féin is pro-Europa. De partij zit in Belfast in de regering en liet vrijdagochtend al weten dat de regering in Londen "geen mandaat meer heeft om de economische en politieke belangen van Noord-Ierland te verdedigen."

Cameron treedt af
Ondertussen heeft David Cameron aangegeven te zullen aftreden als eerste minister. Hij voerde actief campagne voor het Remain-kamp. Cameran zal aftreden in oktober, hij gaf zelf aan dat het land een nieuwe leider nodig heeft.

Jong vs oud
Volgens de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal heeft leeftijd een enorme rol gespeeld in het brexit-referendum: 60% van de 18-24-jarigen heeft 'Remain' gestemd, 60% van de 65-plussers 'Leave'.

Brexit

In 2016 stemden de Britten ervoor om de Europese Unie te verlaten. Die uitstap werd al snel bekend als de 'brexit', de Britse exit, die zal plaatsvinden op 31 januari 2020.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , Brexit

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni