Van den Driessche (N-VA): 'Vlaamse aanpak voor Brussel'

© brusselnieuws.be
07/01/2013
Brussel kan meer succesvol worden met een "Vlaamse aanpak van fatsoenlijk bestuur, transparantie, kwaliteit en responsabilisering." Dat zegt Brussels gemeenteraadslid Johan Van den Driessche (N-VA). Het nieuwe beleidsplan van de Stad is volgens hem "provincialistisch".

Siegfried Bracke gaf afgelopen weekend aan dat N-VA werkt aan een plan voor Brussel. Ondernemer en gemeenteraadslid Van de Driessche geeft in eigen naam een aanzet in een opiniestuk in De Standaard.

"Brussel creëert te weinig banen voor de groeiende bevolking, het (Franstalig) onderwijs levert te weinig gediplomeerden af en de woon- en wijkbeleving kan beter", somt Van den Driessche enkele problemen op. "Ook veiligheid, netheid, huisvesting en mobiliteit schieten vaak tekort."

Ander probleem is dat Brussel Vlaanderen als rivaal beschouwt, argumenteert het N-VA-gemeenteraadslid. De Brusselse politici "vergiftigen zo de relaties met hun belangrijkste (zaken)partner."

Brussel besmet Vlaanderen
Brusselaars die hun geluk in Vlaanderen zoeken "kennen dikwijls integratieproblemen omdat het hen aan een diploma, talenkennis en inburgeringscapaciteiten ontbreekt", klinkt het. "Vaardigheden die ze in Brussel niet hebben meegekregen. Ook op andere domeinen besmet het onderpresterende Brussel het omliggende Vlaanderen, want fenomenen als criminaliteit, onveiligheid, milieuproblemen en verkeersinfarcten stoppen niet aan een gewestgrens."

Door de voornoemde problemen is Brussel volgens Van den Driessche niet klaar voor de globale concurrentie met andere steden. "Het nieuwe beleidsplan van Brussel-Stad is provincialistisch en niet het plan van een van de meest kosmopolitische steden in de wereld. Brussel zit in een doodlopend straatje."

Eindtermen overnemen van Nederlandstalig onderwijs
De oplossing zit volgens Van den Driessche in een "Vlaamse aanpak van fatsoenlijk bestuur, transparantie, kwaliteit en responsabilisering. De efficiëntie en de kwaliteit van het Nederlandstalig onderwijs, de Vlaamse cultuurhuizen en de welzijnsinstellingen in Brussel worden alom geprezen, ook bij de Franstaligen en nieuwe Brusselaars."

Concreet wil Van den Driessche - net als verschillende Vlaamse partijen - beginnen met een fusie van de gemeenten en de politiezones. "Dat moet leiden tot meer samenwerking, efficiënter bestuur en meer financiële solidariteit." Daarnaast moet de Franse gemeenschap meer autonomie verlenen aan de lokale schooldirecties en "bij gebrek aan gedetailleerde eindtermen, die van het Nederlandstalig onderwijs overnemen".

Relaties met Vlaanderen normaliseren
Daarna kunnen de relaties met Vlaanderen normaliseren. "Dit houdt onder andere in dat Brussel afstand doet van elk plan tot gebiedsuitbreiding. Een grotere gastvrijheid met meer aandacht voor échte tweetaligheid moet de Vlaming ook meer naar Brussel halen."

Vervolgens moeten de twee gemeenschappen en de nieuwe Brusselaars een plan uitwerken dat van Brussel de stad van de toekomst maakt. "Daarbij moeten alle relevante actoren worden betrokken met behalve de inwoners ook de internationale gemeenschap, de pendelaars, de drie gemeenschappen en de twee grote gewesten."

"De houding van veel Vlamingen moet ook realistischer worden", besluit Van den Driessche. "Elke stad heeft immers een uitdeineffect. Na de normalisering van de relaties tussen Brussel en Vlaanderen kunnen dan ook hier gewestoverschrijdende materies als mobiliteit, milieu en veiligheid aangepakt worden."

Ziekelijk
Op Facebook reageerde Anderlechts schepen Elke Roex (SP.A) al verontwaardigd. "Franstalig lijken is controversieel, de sleutel is een Vlaamse aanpak? We kennen nog politieke leiders in onze geschiedenis die problemen wilden oplossen door eigen cultuur superieur te verklaren aan een andere en willen daar dus echt niet naar terug! Ziekelijk."

Bij SP.A vinden ze ook de kritiek op het beleidsplan onterecht. "Als er iets provincialistisch is, dan wel het confederalisme van N-VA en niet de wijkoplossingen van de Stad Brussel", aldus Sven Bousset, kabinetschef van schepen Ans Persoons, via Twitter.

Brussels CD&V-gemeenteraadslid Bianca Debaets laakt dan weer het negativisme van N-VA. Ze "begrijpt niet waarom sommige (Brusselse) politici alleen maar focussen op wat minder goed gaat in Brussel. En dus voorbij gaan aan de vele troeven: goed voor 20 procent van het bbp, 700.000 jobs, 370.000 pendelaars, internationale hoofdstad, cultureel mekka enz. Houden ze niet van hun stad?"

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni