Vanackere neemt ontslag uit Di Rupo I
Lees ook: Koen Geens is opvolger Vanackere
Dat maakte hij dinsdagmorgen bekend op een persconferentie. Vanackere was in de federale regering naast vicepremier ook minister van Financiën. Hij kwam in het dossier rond financiële constructies bij het ACW recent onder vuur te liggen.
"Ik wil dat dit stopt", kondigde Vanackere aan. "Dit klimaat van wantrouwen hindert mij in mijn werk, hetgeen niet in het belang is van het land. Het is ook niet in het belang van mijn partij. En ik wil ook erkennen dat het persoonlijk mijn incasseringsvermogen te boven gaat."
"Twijfels over mijn deontologie, omwille van mijn politieke overtuigingen, ervaar ik als zeer onrechtvaardig. Dat verklaart waarom ik deze beslissing zelf heb genomen, en dit ondanks de aanmoediging en de steun die ik in mijn eigen partij van de leiding, de collega's en de militanten ben blijven krijgen", klinkt het.
Deal tussen Belfius en ACW
Dinsdagmorgen berichtte De Standaard al dat er een voorstel circuleerde om het dossier-Belfius/Dexia bij een andere minister onder te brengen na de warrige communicatie van de laatste dagen.
Zo raakte bekend dat een van de medewerkers van Vanackere ook bestuurder is bij de bank Belfius. Vanackere ontkende in eerste instantie, maar moest daarna toch toegeven dat de man een bureau had op het kabinet van de minister.
Ook kwam Vanackere onder vuur te liggen door een deal tussen Belfius en het ACW over de koop van winstbewijzen. Centraal stond de rentevoet die het ACW krijgt op een eeuwigdurende lening bij Belfius, in ruil voor de afkoop van de winstbewijzen. Aanvankelijk was sprake van 6,25 procent plus 1,5 procent variabel, maar na lekken in de pers werd dat teruggebracht tot 6,25 procent. Deze week raakte echter bekend dat het ACW toch op de 1,5 procent kan blijven rekenen, hoewel ook Vanackere in het parlement verklaarde dat het slechts om 6,25 procent ging.
Vermoeid
Maandag nog postte Vanackere op zijn Facebookpagina het volgende citaat van Winston Churchill "A lie gets halfway around the world before the truth has a chance to get its pants on." (Een leugen gaat de halve wereld rond, vooraleer de waarheid zijn broek heeft aangetrokken).
Enkele maanden geleden berichtten verschillende media al over de vermoeidheid van Vanackere. Hij gaf toen toe dat hij "moe was door de lopende onderhandelingen", maar zei ook zijn ministerschap niet beu te zijn.
Leerling van Chabert
Vanackere was voor hij achtereenvolgens Vlaams en federaal minister werd, actief in de Brusselse politiek. Zo zetelde hij in de Brusselse gemeenteraad en het Brussels parlement. Hij was tussen 2006 en 2007 ook schepen van Handel en Vlaamse Aangelegenheden in de Stad Brussel.
Hij begon zijn politieke loopbaan als adjunct-kabinetschef bij toenmalig Brussels minister Jos Chabert (CD&V). Van 1993 tot 2000 was hij als directeur-generaal verbonden aan de Haven van Brussel. Van 2000 tot 2005 was hij adjunct-directeur-generaal van de MIVB.
Voor hij federaal minister werd, circuleerde zijn naam ook voor de post van gouverneur van West-Vlaanderen. Een job die hij erg genegen was. Vanackere werd geboren in Wevelgem. In november 2012 zei hij daarover in De Standaard: 'Ik steek niet weg dat ik twaalf maanden geleden nog op koers lag om iets anders te doen. Maar men heeft mij gemobiliseerd."
Vanackere kondigde al aan dat hij opnieuw als kamerlid zal gaan zetelen.
In bijlage vindt u de volledige verklaring van Steven Vanckere.
Lees meer over: Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.