Vanhengel: 'Hoeven EU-begrotingsregels niet te vrezen'

Christophe Degreef
© Brussel Deze Week
15/01/2014

De Brusselse regeringspartij Ecolo heeft enkele bepalingen kunnen afdwingen die de door Europa verplichte bezuinigingen misschien kunnen temperen. Daardoor was eind december 2013 de weg vrij om het Europese Begrotingsverdrag te ratificeren. Enkele vragen aan Brussels begrotingsminister Guy Vanhengel (Open VLD).

Waarom is het Europees Begrotingsverdrag goed voor Brussel?
Guy Vanhengel: “Het feit dat het Begrotingsverdrag nu in alle EU-lidstaten (op het VK en Tsjechië na, red.) is geratificeerd, zal er voor zorgen dat het budgettair beleid binnen de EU, waar het Brussels Hoofdstedelijk Gewest deel van uitmaakt, beter wordt afgestemd. Begrotingen in evenwicht worden afdwingbaar. Het pact legt landen en deelstaten namelijk een begrotingsevenwicht op. Daarenboven moet de staatsschuld op 20 jaar tijd zakken tot 60 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Indien dat niet lukt, kunnen sancties worden opgelegd.”

Welke aanpassingen heeft Ecolo verkregen?
Vanhengel: “De Brusselse regering heeft een aantal bepalingen opgenomen. Er wordt bijvoorbeeld voorzien in de mogelijkheid van een evaluatie van de sociale en ecologische gevolgen van de begrotingsmaatregelen, en er wordt op toegezien dat de solidariteitsmechanismen van de Belgische sociale zekerheid gevrijwaard blijven.”

Was er niet te weinig debat over het verdrag?
Vanhengel: “Er zijn vele vergaderingen voorafgegaan aan de ratificering door alle zeven Belgische deelstaatparlementen, die een samenwerkingsverdrag hebben afgesloten. Brussel hoeft de Europese begrotingsregels niet te vrezen. Onze rekeningen zijn veel eerder dan gepland in evenwicht, en in 2013 en 2014 zijn er zelfs overschotten. Door een strak financieel en budgettair beleid zijn we uitgegroeid tot de beste begrotingsleerling van de Belgische klas zonder de lasten op burgers en bedrijven te verhogen.”

Het Begrotingsverdrag blijft echter het mikpunt van kritiek. In het Brussels parlement stemden tien personen tegen, onder wie de voltallige SP.A-fractie. Maar de meest fervente tegenstander van het verdrag is PS-parlementslid Sfia Bouarfa, die verder in deze krant wordt geïnterviewd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni