Vanhengel: 'Vlaamse vooroordelen, Brusselse troeven'

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
26/09/2013
De hoofdstad is in 20 jaar tijd geëvolueerd van een Franstalig provincienest naar een kosmopolitische grootstad. Een huizenhoog cliché, maar zegt Brussels Open VLD-minister Guy Vanhengel: "Op het hoogtepunt van het FDF zijn in Vlaanderen veel vooroordelen ontstaan. Brussel heeft de jongste decennia een demografische en sociologische omslag gemaakt, maar de vooroordelen zijn gebleven."

G uy Vanhengel heeft zich al vaak boos gemaakt: "Over een verkeerde voorstelling van de gang van zaken. En over de cijfers." Over de transfers bijvoorbeeld of over het financieel beheer van de hoofdstad. Of over de investeringen in het Nederlandstalig onderwijs die Vlaanderen volgens hem niets kosten. Daarom maakt Open VLD een intern werkdocument openbaar waarin alle actuele cijfers over Brussel geüpdatet zijn, aangevuld met de visie van de partij. Vanhengel werd bij de voorstelling van het Brussel Handboek geflankeerd door fractievoorzitter Els Ampe en Brussels Open VLD-voorzitter Thomas Ryckalts. Vanhengel geeft toe dat de 'vooroordelen' niet alleen bij andere partijen - lees: vooral de Vlaams-nationalisten - leven, maar ook binnen zijn eigen partij, alhoewel hij er daar veel van het tegendeel heeft kunnen overtuigen. "Ik sta altijd open voor discussie, " zegt Vanhengel, "maar met gebruik van de juiste cijfers."

"We moeten naar een volwassen federalisme," zegt Vanhengel. Een voorbeeld is volgens hem de inplanting van het nieuwe Belgische voetbalstadion op Parking C, op het grondgebied van de Vlaamse gemeente Grimbergen. Dichtbij de Ring, op een boogscheut van de metro en in de nabijheid van het Tentoonstellingspark. Een goede beslissing van volwassen regeringen volgens Vanhengel; die meent dat de toeristische en evenementiële sector de enige is waar in Brussel nog groei inzit. Daarom steunt Open VLD ook de nieuwe muziektempel in Paleis 12 die anderhalve week geleden geopend werd. Vanhengel: "De regering doet er alles aan om de industrie in Brussel te houden, maar groei zit er niet meer in en we hebben banen nodig voor de laaggeschoolden." Vanhengel bezweert de Vlamingen - en de Walen die met niet minder vooroordelen over Brussel leven - om niet alleen naar de werkloosheidscijfers te kijken, maar ook naar de vele hoofdstedelijke banen die voor de helft door Vlamingen en Walen ingenomen worden.

Vanhengel blijft het ook ongelooflijk vinden dat Vlaanderen niet meer scholen bouwt in Brussel. "Net zoals vorig jaar hebben ook dit jaar 600 kinderen geen plaats gevonden in het Nederlandstalig onderwijs. De discussies in het Vlaams parlement over de vraag of Vlaanderen moet investeren in anderstalige kinderen in Brussel is onvoorstelbaar. Je weigert toch geen mensen die zich bij je eigen gemeenschap willen aansluiten?" Maar er is volgens Open VLD meer: "De vraag is ongrondwettelijk, de Vlaamse Gemeenschap moet onderwijs organiseren voor ouders die het vragen, ongeacht de taalaanhorigheid."

En op de vraag of dit geen zware kritiek is op Vlaams onderwijsminister Pascal Smet (SP.A): "Niet direct. Pascal doet zijn best maar hij botst op de grenzen van wat binnen de Vlaamse regering gezien haar samenstelling (met N-VA, dv) mogelijk is." Klopt het dan toch dat hij een voorakkoord voor 2014 heeft met Smet? Vanhengel: "Nee, er is geen voorakkoord, maar natuurlijk spreken we elkaar vaak, we zijn allebei bevoegd voor onderwijs."

Open VLD blijft ook gekant tegen tweetalig onderwijs dat "al snel zal uitdraaien op Franstalig onderwijs waar Nederlandstaligen voor goed taalonderwijs zorgen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni