De 'Conferentie over de toekomst van Europa' is een breed opgezette raadpleging die Europese burgers de kans biedt zich uit te spreken. Dit weekend bogen veertig Brusselse jongeren, die een weerspiegeling vormden van de Brusselse bevolking, zich over vijf vraagstukken. Hun diverse aanbevelingen worden nu voorgelegd aan de Europese instellingen. "De EU is voor mij wat een mysterie."
Veertig jongeren denken mee na over de toekomst van Europa
Het Brussels Parlement heeft samen met parlementsvoorzitter Rachid Madrane (PS) besloten deel te nemen aan deze denkoefening in participatieve democratie door op 5 en 6 februari, op uitnodiging van de Europese instellingen, een 'Jongerenpanel' over de toekomst van Europa te organiseren.
Meer dan 750 Brusselaars tussen de 18 en 30 jaar waren geïnteresseerd om mee te denken. Onder de ingeschreven deelnemers werd een loting gehouden om een groep van veertig deelnemers samen te stellen. Daarbij werd getracht een representatieve weergave van de bevolking te creëren op basis van geslacht, gemeente, taal en opleidingsniveau.
Tijdens deze twee dagen hebben de deelnemers vragen beantwoord over hoe de Eu burgers beter kan laten deelnemen aan de besluitvorming, hoe Brussel de hoofdstad van alle Europeanen kan worden, hoe rechten en vrijheden van alle Europeanen verdedigd kunnen worden, hoe de toegang tot onafhankelijke informatie kan worden gewaarborgd en nepnieuws worden bestreden, en hoe uitwisselingen tussen jonge Europeanen versterkt kunnen worden.
Zij hebben de antwoorden op deze vragen vastgelegd door zich te concentreren op vijf thema's die zij samen hebben bepaald: de werking van de Europese instellingen, burgerparticipatie (met inbegrip van stemrecht), Europese identiteit, bewustmaking en onderwijs.
Vervolgens stelden zij meer dan 40 aanbevelingen op, waarvan er 37 werden goedgekeurd. Deze zullen op Europees niveau worden gedeeld en de toekomst van de Europese Unie mee vormgeven. De Conferentie werd op 9 mei 2021 door het Europees Parlement, de Raad en de Europese Commissie opgestart.
Lees meer over: Brussel , Politiek , toekomst van europa
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.