Vermeylen heeft ontslag 'tijdelijk opgeschort'

Karolien Merchiers
© Brussel Deze Week
09/07/2008
De verwarring rond het ontslag van schepen Annemie Vermeylen (Groen!) wordt almaar groter. Tegen het eind van de maand zou er meer duidelijkheid moeten komen.

Vermeylen, onder meer bevoegd voor Leefmilieu, Groene Ruimten, Mobiliteit en Grondbedrijf, diende eind mei haar ontslag in, om professionele redenen. Haar nieuwe baan wil of kan ze immers niet combineren met haar schepenambt. Maar door haar vertrek zou de gemeente voortaan wel het Lombardgeld mislopen, dat een Vlaamse schepen jaarlijks met zich meekrijgt. En dat is nefast voor de gemeentefinanciën, die nu al op apegapen liggen. Maar ook uit haar eigen fractie, Ecolo-Groen!, kreeg Vermeylen tegenwind. In de wandelgangen wordt beweerd dat ze onder druk wordt gezet door de dreiging dat er meer dan tien mensen hun baan zouden verliezen door haar vertrek. Dat werd evenwel niet officieel bevestigd.

Tijdens de gemeenteraad van vorige dinsdag deed burgemeester Martine Payfa of haar neus bloedde. "Er is geen sprake van een vertrek," herhaalde ze meermaals. "Mevrouw Vermeylen is nooit weggeweest. Ze blijft gewoon op post en zal haar bevoegdheden blijven uitoefenen."
Dit klopt niet helemaal met de versie die Vermeylen zelf geeft. "Ik heb inderdaad eind mei mijn ontslag ingediend, maar na protest van de gemeente en mijn eigen partij heb ik het tijdelijk uitgesteld," vertelt ze. "Niet ingetrokken, maar opgeschort, en dat is toch een belangrijke nuance die ik wil maken. Ik zit als het ware in vooropzeg. Tegen het eind van deze maand zal ik de knoop definitief doorhakken, nadat we de modaliteiten hebben besproken."

Open brief
Intussen klaagt de raad van bestuur van het gemeenschapscentrum Wabo in een open brief aan de democratische Vlaamse partijen en de gemeenteraadsfracties de verdere uitholling van het Vlaams schepenambt in de gemeente aan. "De Lombardgelden, waaraan de aanwezigheid van een Nederlandstalige schepen in de Brusselse gemeenten is gekoppeld, zijn bedoeld als hefboom om de rechten van de Vlaamse gemeenschap in die gemeenten te vrijwaren. (...) In Watermaal-Bosvoorde werden de Lombardgelden van het begin af aan uitsluitend gebruikt om de deficitaire toestand van de gemeentefinanciën te verlichten. Het beleid ten aanzien van de Vlaamse gemeenschap kende geen groei, inhoudelijk noch financieel (integendeel, de subsidies daalden), en ook de positieve stimulansen die voorzien zijn in het decreet van de Vlaamse Gemeenschap voor lokaal cultuurbeleid werden steevast geweigerd door het gemeentebestuur."
In de brief pleit de bestuursraad om een Vlaams schepenambt te behouden in Watermaal-Bosvoorde, en om te zorgen dat het Lombardgeld besteed wordt aan de harmo­nieuze ontplooiing van de twee taalgemeenschappen. Tot slot vraagt de raad van bestuur ook nog dat er een lokaal cultuurbeleid zou komen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Watermaal-Bosvoorde , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni