Vervoort: 'De EU heeft een neoliberale agenda'
De Belgische overheden mogen sinds de Maastrichtnorm geen buitensporige uitgaven doen zonder dat er inkomsten tegenover staan. Ze moeten hun begrotingstekort onder controle houden. Dat geldt voor de federale overheid maar ook voor de gewesten, gemeenschappen en lokale besturen.
De lokale besturen kunnen daar tot nu toe grotendeels aan ontsnappen omdat de begrotingen van alle lokale besturen getotaliseerd worden. De Belgische gemeenten komen er dan met een tekort van 0,1 procent op jaarbasis goed vanaf. De grote tekorten situeren zich vooral op het federale niveau.
Om twee redenen zou daar wel eens verandering in kunnen komen. De cijfers van de lokale besturen die aan de EU worden bezorgd zijn niet honderd procent betrouwbaar. Vanaf januari 2014 moeten de lokale besturen kwartaalcijfers doorgeven. Dat is overeengekomen in het Europese six-pack. Daardoor zal de EU de cijfers met een grotere nauwgezetheid kunnen opvolgen.
Op termijn zou de EU ook kunnen vragen om de Europese berekeningsnorm te hanteren bij de opmaak van de gemeentebegroting. Zware investeringen zouden dan binnen het boekjaar moeten worden gerekend, en niet meer gespreid mogen worden over de duurtijd van de lening. Dat is erg nadelig voor de lokale besturen. Het aandeel investeringen in de totale uitgaven is bij hen immers het hoogst van alle overheden.
De burgemeester van Evere, Rudi Vervoort (PS), is daarom erg beducht voor de maatregel. "Hoe de cijfers van de gemeenten aan de EU zullen worden doorgegeven is nog niet bekend," sneert Vervoort, "maar het risico is reëel dat het de leningscapaciteit van de gemeenten zal aantasten. De maatregel komt voort uit een neoliberale agenda van de EU, met als enige bedoeling de privatisering van de diensten."
Vervoort, toekomstig minister-president van het Gewest, zei dit niet toevallig tijdens de gemeenteraad. Evere kampt met slechte financiële vooruitzichten. De inkomsten stagneren, de uitgaven voor politie en OCMW stijgen. Er zit, zelfs zonder een strenger Europees toezicht, niet veel anders op dan investeringen uit te stellen, keuzes te maken of de belastingen te verhogen.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.