Vervoort en Vanhengel verdedigen Brusselse fiscale hervorming 

SDR
© BRUZZ
28/09/2016

De Sociaal-Economische Raad van Brussel verklaarde dat de Brusselse fiscale hervorming, en met name de afschaffing van de woonbonus, nefast zal zijn voor de overheidsfinanciën. Maar minister-president Vervoort en minister van Begroting Guy Vanhengel beklemtonen dat het een budgetneutrale hervorming wordt en verdedigen het afschaffen van de woonbonus.

Volgens Vervoort en Vanhengel is het de woonbonus zelf die op termijn onbetaalbaar is. "Nu niet ingrijpen zou juist wél tot gevolg hebben dat de financiële situatie zou belast worden," klinkt het in een persbericht dat ze vandaag uitstuurden. "Daarom besliste de Brusselse regering om de woonbonus voor contracten afgesloten na 31 december 2016 af te schaffen en te compenseren met een korting op de registratierechten."

Registratierechten
Die registratierechten zijn volgens Vervoort en Vanhengel met 12,5% de hoogste in heel Europa. "Dat maakt dat vele gezinnen, en in het bijzonder alleenstaanden, geen eigenaar kunnen worden of Brussel moeten verlaten."

Met het afschaffen van de woonbonus komt er geld vrij om de registratierechten te verlagen. Tot en met een aankoop van €175.000 moeten er geen registratierechten betaald moeten worden, voor aankopen boven de €500.000 geldt het gebruikelijke tarief van 12,5%. Zo wil de Brusselse regering vooral de middenklasse steunen.

Woonbonus
De ministers wijzen er ook op dat de andere gewesten de woonbonus al afbouwden (in Vlaanderen) of afschaften (in Wallonië). De woonbonus zou het oorspronkelijke doel – de aankoop van een woning bevorderen - niet bereikt hebben en tot ongewenste neveneffecten geleid hebben.

Zo zouden de vastgoedprijzen in Brussel door de woonbonus zijn gestegen, "vooral van de kleinste en minder kwalitatieve woningen, en dit door het forfaitaire karakter van de woonbonus". De woonbonus zou ook discrimineren tussen alleenstaanden en koppels, "omdat deze laatste van een dubbele vermindering kunnen genieten" en kopers met voldoende middelen ertoe aanzetten om een lening af te sluiten omwille van het fiscaal voordeel.

Inkomstenbelasting
Er zijn ook nog andere fiscale maatregelen genomen. De forfaitaire gewestbelasting van 89 euro is sinds dit jaar afgeschaft. De onroerende voorheffing is verhoogd, maar dat wordt deels ongedaan gemaakt door een premie van 120 euro. En de inkomstenbelasting daalt met 1% in 2016 tot 1,5 % in 2017, om zo de belasting te verschuiven van arbeid naar vastgoed.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni