Minister-president Rudi Vervoort (PS) blijft de beslissing om de Brusselse ambtenaren te verhuizen naar de geplande Silver Tower verdedigen. Ondertussen blijft het wachten op de uitkomst van de juridische strijd rond de keuze voor Ghelamco.
Vervoort: ‘Met Silver Tower besparen we 3 miljoen per jaar’
De Brusselse regering besliste begin september om ruim 2.000 gewestelijke ambtenaren te hergroeperen in de Silver Tower. De gevolgde procedure riep echter vragen op en de Raad van State schorste vorige maand de toewijzing van de opdracht aan Ghelamco, de ontwikkelaar achter de geplande kantoortoren aan het Noordstation.
De aanpak van de gewestregering werd fel bekritiseerd door de ‘eigen’ bouwmeester en door de oppositie. Die kreeg woensdag de kans om vragen te stellen over het dossier in de commissie Territoriale Ontwikkeling van het Brussels parlement.
In zijn antwoord motiveerde minister-president Rudi Vervoort (PS) de keuze voor de Silver Tower. “Het project van Ghelamco beantwoordt het best aan de noden van het gewest”, klonk het. De regeringsleider verwees onder meer naar het financiële plaatje. “De twee huidige sites, het CCN en de City Center Offices kosten ons jaarlijks 13,4 miljoen euro. Met het gekozen project kunnen we jaarlijks ongeveer 3 miljoen euro besparen.”
Stadsvernieuwing
Daarnaast wijst Vervoort ook op de nieuwe kansen voor de buurt van het Sint-Lazarusplein, waar de toren moet komen. “Het Gewest wil de motor zijn van de stadsvernieuwing in de wijk en de Silver Tower zou hiervoor een grote hefboom kunnen zijn, met het publiek onthaal dat er komt, en de stedenbouwkundige lasten die gebruikt worden om de openbare ruimte te vernieuwen.”
Verder is het volgens Vervoort vooral afwachten op de uitspraak ten gronde door de Raad van State. “De fundamentele vraag is van juridische aard”, klonk het. “Als de gewestelijke overheid op zoek is naar een gebouw is het de gewoonte om een concurrentiedialoog op te starten. In dat geval stelt de gevolgde procedure geen enkel probleem. Volgens het advies van de Raad van State hadden we echter een openbare aanbesteding moeten uitschrijven.”
Plan B
Het antwoord liet de oppositie op haar honger zitten, vooral dan omdat Vervoort de vraag naar meer transparantie wegwuifde. “De minister-president ziet geen probleem met de procedure, maar bij een concurrentiedialoog is het net heel belangrijk dat je kan aantonen dan alle kandidaten een gelijke behandeling krijgen”, klonk het bij Bruno De Lille (Groen).
De minister-president sprak ook niet over een eventueel Plan B. “Hij wacht de uitkomst van de procedure af, maar dat is een zwak antwoord”, aldus Cieltje Van Achter (N-VA). “Vervoort heeft niemand kunnen overtuigen dat hij een krachtdadig beleid voert.”
Lees meer over: Brussel , Politiek , Ghelamco , Silver Tower , ambtenaren , Rudi Vervoort
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.