Brussel kan verder met zowat de helft van de schepenen die er nu zijn in de 19 gemeenten. Dat heeft minister-president Vervoort (PS) donderdag laten optekenen in een regeringsnota die Le Soir kon inkijken. Naast een totale decumul van politieke mandaten wil de Brusselse PS 61 schepenambten schrappen vanaf 2018 en de burgemeesterslonen gelijkstellen én verhogen.
Vervoort wil bijna helft schepenambten schrappen
Begin dit jaar deed de Brusselse PS al een aantal voorstellen om het overheidswerk efficiënter, ethischer en transparanter te maken. Een totale decumul en een vermindering van het aantal schepenen behoorden toen al tot de ideeën.
Vervoort tovert deze plannen dus niet uit zijn hoed, zo net na alle schandalen rond cumulerende Brusselse politici. Hij werkt er al aan sinds september vorig jaar. Maar dankzij de gelekte nota, die Vervoort donderdag heeft afgegeven aan de regering, kennen we nu meer details.
Naast de volledige decumul tussen parlementslid- en schepenambt beschrijft de nota een diepgaande snoeironde in het aantal schepenambten. Dat zou in het hele gewest vrij spectaculair terugvallen van 139 (in 2012) naar 78 (vanaf 2018), een daling van maar liefst 44 procent.
Grotere gemeentes zoals Brussel-Stad en Schaarbeek zien een terugval in het college van negen naar zes schepenen. Kleinere gemeentes moeten het zelfs doen met maar drie schepenen, in plaats van zes (lees verder onder de grafiek).
Hoger loon
Ten slotte stelt Vervoorts nota een hoger eengemaakt loon voor de meeste mandatarissen voor. Dit om te voorkomen dat ze zelf op zoek gaan naar extra inkomsten in de publieke of private sector. Op dit moment hangt het schepenloon bijvoorbeeld af van de grootte van de gemeente, dat wil Vervoort veranderen.
Volgens hem moeten alle burgemeesters hetzelfde verdienen als een parlementslid: 119.978 euro bruto per jaar. De burgemeester van Ganshoren verdient dan evenveel als die van het zeven keer grotere Brussel-Stad. Ook alle schepenen worden gelijkgesteld, zij verdienen dan 80 procent zoveel als hun baas: 95.982 euro.
Het goedkeuren van Vervoorts nota is wellicht niet voor morgen. De regeringsleden nemen de voorstellen “in overweging” en willen “de tijd nemen om er voorzichtig over na te denken”. Normaal gezien neemt de Brusselse regering in de zomerperiode geen grote beslissingen die niet direct met de politieke crisis te maken hebben. Afwachten dus tot het nieuwe parlementaire jaar.
Lees meer over: Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.