Verzekeringskoepel Assuralia vraagt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) om zich "niet te laten verblinden" door de percentages van wat al is uitgekeerd aan slachtoffers van de aanslagen van 22 maart. "Toezien op hoe de verzekeraars het doen, is begrijpelijk en terecht", zei woordvoerder Wauthier Robyns van Assuralia donderdag in De Ochtend op Radio 1. "Maar we zijn ook gebonden aan bepaalde wettelijke regels."
Verzekeringskoepel Assuralia vraagt begrip voor trage uitkering slachtofferhulp
Assuralia vraagt begrip voor de situatie. Sommige zaken zijn makkelijk te regelen, zoals het uitkeren van een levensverzekering. "Wat open blijft staan, zijn dossiers van mensen met ernstige lichamelijke letsels. Daar kan je beginnen met voorschotten, maar ga je verder moeten blijven doorbetalen", verduidelijkt Robyns. "Bij andere gewonden kan je gelden vrijmaken naarmate je weet hoe mensen reageren op medische behandeling of hun revalidatie."
De percentages van terugbetalingen en afgehandelde dossiers zijn volgens Robyns aan het stijgen. "Maar er zijn bepaalde posten waar de laatste cent pas na verloop van tijd - wanneer de medische toestand van de slachtoffers definitief gekend is - betaald kan worden. In een aantal gevallen moet je daar maanden of jaren laten overgaan."
Minister De Block toonde zich echter niet overtuigd. De slachtoffers die bij haar aankloppen om hulp, zijn immers net mensen met ernstige letsels. "Ik besef dat de situatie moet geconsolideerd worden. Maar bij iemand met een amputatie kan dat toch wel gebeuren. Dat been is er niet meer en zal er na vijf jaar ook niet meer zijn", reageerde ze. "Die mensen hun kosten moeten vergoed worden, protheses kosten veel geld."
De Block deed haar uithaal woensdag, nadat er kritiek was gekomen van slachtofferverenigingen op haar ontwerp van statuut voor terreurslachtoffers. Zij vinden het voorstel onvoldoende, vrezen zware administratieve last om het te krijgen en begrijpen niet goed wat het meer bevat dan wat privéverzekeringen al voor hun rekening zouden moeten nemen. Ze vinden dat de minister te weinig rekening hield met hun verzuchtingen en vragen het parlement om hen te horen.
Een jaar later
Lees meer over: Politiek , Een jaar later
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.