VGC-vakbonden zeggen njet tegen besparingen

Kim Verthé, Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
09/10/2013
Het personeel van de Vlaamse Gemeenschapscommissie wijst het Globaal Akkoord af dat het VGC-college heeft voorgesteld. Vooral een personeelsinkrimping en bezuinigingen op de 'motiverende loopbaanmogelijkheden' zijn een doorn in het oog van de bonden. Het vakbondsfront trekt de stekker uit de onderhandelingen en dient een stakingsaanzegging in.

De Vlaamse Gemeenschapscommissie wil vanaf 2014 structureel drie miljoen euro per jaar besparen. De helft van die inspanning wordt gevraagd van het personeel. Het VGC-college (Guy Vanhengel voor Open-VLD, Brigitte Grouwels voor CD&V en Bruno De Lille voor Groen) stelt in zijn Globaal Akkoord voor om het personeelskader met 55 banen te laten inkrimpen (-7,5 procent). Er zouden geen naakte ontslagen vallen.

Arbeidsduurvermeerdering
De VGC wil jobs laten uitdoven door ambtenaren die op pensioen gaan niet te vervangen. Personeel met een contract van bepaalde duur krijgt geen verlenging. Vooral in de lagere echelons sneuvelen banen. De VGC sluit ook een aantal ateliers: de schrijnwerkerij, klusjesdienst, etc. Die taken zullen uitbesteed worden. Tot slot voert de VGC een arbeidsduurvermeerdering in. Vanaf 2014 gaat het personeel van een 36,5- naar een 38-urige werkweek.

Het college stelt hier een financieel pakket van om en bij de 1 miljoen euro tegenover. Zo worden de maaltijdcheques en de eindejaarspremies gefaseerd verhoogd. De VGC trekt daarnaast 527.340 euro uit voor 'motiverende loopbaanmogelijkheden'. Met dat geld kan personeel in een hogere rang worden benoemd. Maar de vakbonden vinden de tegemoetkomingen totaal onvoldoende.

"In 2008 was voor die loopbaanmogelijkheden al 447.000 euro per jaar afgesproken, voor de kernadministratie," zeggen de secretarissen van de drie vakbonden VSOA, ACOD en ACV. "Dat geld is nooit besteed! Bovendien stemden we toen in met zo'n 20 afvloeiingen. Nu wordt dat bedrag voorgesteld als een gunst."

Volgens de bonden was bovendien op een eerdere vergadering in het voorjaar met de leidend ambtenaar een bedrag afgesproken van bijna 800.000 euro voor de motiverende loopbaanmogelijkheden, opdat ook de niet-kernadministratie zou kunnen genieten van die opties.

90 procent wijst akkoord af
Op een personeelsvergadering vorige week, is het Globaal Akkoord door ruim 90 procent afgewezen. Liever dan allerlei financiële tegemoetkomingen, eisen de bonden het behoud van de 55 banen. "De werkdruk is enorm gestegen. Bovendien sneuvelen jobs op lagere echelons. Iedereen weet dat Brussel kampt met veel laaggeschoolden."

De vakbonden zien ook een toenemende greep van de politiek op het personeel. De vroegere coördinatoren worden voortaan in een mandaatsysteem aangesteld, rechtstreeks aangeduid door het College. En voor de 15 directeurs die nu al met een mandaat worden aangesteld, wijzigt de aanwervingsprocedure. De jury zal geen rangorde meer bepalen, het College kiest uit een shortlist. "Dit zet de deuren wagenwijd open voor politieke benoemingen. Het VGC-College wil zo voor de verkiezingen nog enkele benoemingen kunnen doorvoeren."

Aan werkgeverszijde is men karig met commentaar. "Eind deze week wordt een tegenvoorstel voorgelegd aan het College," zegt een woordvoerder van De Lille, die bevoegd is voor Ambtenarenzaken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni