Vic Anciaux: 'Schaf het Brussels Gewest af'
In Knack stelt Anciaux vast dat het van kwaad naar erger gaat met Brussel. Het Gewest slaagt er immers niet in om de problemen inzake criminaliteit, werkloosheid, verkeer, stedenbouw, mobiliteit en tal van andere materies aan te pakken.
De mede-oprichter van het Gewest pleit er dan ook voor om 'het bord opnieuw af te vegen'. In de plaats van de huidige structuur moet er voor Anciaux senior één stad komen, terwijl het gewestniveau verdwijnt. Die stad moet functioneren onder een confederale voogdij. De Vlaamse en Franse gemeenschap moeten met andere woorden samen waken over de hoofdstad.
Helft Nederlandstalige schepenen
In het schepencollege van de nieuwe stad dienen volgens
Anciaux evenveel Nederlandstalige als Franstalige schepenen te zetelen. Onder
het stedelijk niveau ziet hij districten voor lokale materies, die veel minder bevoegdheden hebben dan de huidige 19 gemeenten. In de
districtsraden zetelen voor Anciaux één derde Vlamingen.
Voordeel van de nieuwe structuur is volgens Anciaux alvast dat eengemaakte stad Brussel alvast een eigen beleid kan voeren voor persoonsgebonden materies als cultuur en onderwijs. Het Gewest kan dat vandaag niet.
Anciaux legt uit dat het oorspronkelijk ook helemaal niet de bedoeling was van de onderhandelaars om van Brussel een derde gewest te maken. "De plannen voor de staatshervorming vertrokken aanvankelijk van een tweeledige staatsstructuur, met een apart statuut voor Brussel", zegt de politicus op rust in Knack. "Maar Franstalig Brussel wou absoluut een derde gewest en wij hebben op den duur dat derde, hoofdstedelijk gewest aanvaard."
Lees meer over: Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.