Zonder medeweten van de Brusselse regering heeft watermaatschappij Vivaqua een consultancybedrijf opgericht. Dit om commerciële activiteiten te ontplooien en de waterprijs betaalbaar te houden. Er bestaat echter discussie of dat wel wettelijk is. Ook opmerkelijk: Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) zetelt in de raad van bestuur van ‘Vivaqua Consult.’ Dat bericht nieuwssite Apache.
Vivaqua creëert commercieel dochterbedrijf, zonder medeweten Brusselse regering
De oprichting van consultancybedrijf ‘Vivaqua Consult’ dateert al van februari, maar tot op heden is dat niet gecommuniceerd aan de Brusselse gewestelijke administratie. “Verbazend”, aldus Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS), want dat moet volgens de wet. Een en ander blijkt uit de Commissie Binnenlandse Aangelegenheden van het Brussels parlement van vorige week.
Volgens topvrouw van Vivaqua Christiane Franck, geciteerd in een artikel op nieuwssite Apache, is het de bedoeling dat Vivaqua Consult commerciële activiteiten gaat ontwikkelen die niet direct met waterwinning te maken hebben, “net zoals dat in Vlaanderen bijvoorbeeld ook al gebeurt bij intercommunales.” De demarche komt allicht voort uit de moeilijkheden die het Brussels Gewest ervaart in het betaalbaar houden van de waterprijs.
Privatisering van water
Maar het nieuwe dochterbedrijf van Vivaqua doet een aantal vragen rijzen. Brussels oppositielid Arnaud Pinxteren (Ecolo) maakt zich zorgen over de mogelijke privatisering van openbare watervoorziening, in een reactie aan BRUZZ: “De missie van het dochterbedrijf is zodanig breed verwoord dat er vragen ontstaan over het precieze doel ervan. Stel: Vivaqua Consult gaat een waterzuiveringsstation uitbaten. In dat geval valt die activiteit niet meer onder regionale bevoegdheid, en ontsnapt ze dus aan democratische controle. En dat voor zo’n belangrijke nutsvoorziening als water.”
Zo is het mogelijk dat Vivaqua Consult partnerschappen aangaat met privébedrijven. Volgens een Brusselse wet uit 2006 dient het openbaar nutsbedrijf zich nochtans uitsluitend te houden aan openbare, en dus niet-winstgevende, doeleinden. Daarom rijzen vragen over de legaliteit van het nieuwe dochterbedrijf.
Veel onduidelijkheid
Ook opmerkelijk: één van de vier leden van de raad van bestuur van Vivaqua Consult is niemand minder dan Brussels burgemeester Yvan Mayeur, een partijgenoot van Vervoort. “Gezien alle onregelmatigheden is Mayeurs rol opmerkelijk”, zegt Pinxteren. “Ofwel is hij niet oplettend genoeg en is het probleem hem ontgaan, ofwel is er volgens hem geen vuiltje aan de lucht. In beide gevallen is hij verantwoording verschuldigd.”
De oprichting van Vivaqua Consult is ook nog gebeurd in een wettelijk vacuüm: de wet verbiedt het niet, maar laat het ook niet expliciet toe. Volgens Vervoort is het “anachronistisch” om intercommunales te verbieden (winstgevende) dochterbedrijven op te richten. Daarom wil de minister-president wetgeving uitwerken om het wél toe te laten.
Lees meer over: Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.