Vlaams Belang praat met FN over samenwerking

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
12/10/2005
Het Vlaams Belang voert gesprekken met Daniel Féret van het Front National om een gemeenschappelijke lijst te vormen voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 in Anderlecht. Voornaamste bedoeling: de PS van de burgermeesterzetel houden.

De uitslag van de volgende gemeenteraadsverkiezingen in de gemeente Anderlecht zullen met argusogen gevolgd worden. Er is in de gemeente duidelijk een extreem-rechtse onderstroom aanwezig, zo blijkt uit de resultaten van de voorbije verkiezingen. In 2004 halen Front National en Vlaams Belang achtduizend stemmen binnen het kieskanton Anderlecht (de gemeenten Anderlecht en Sint-Agatha-Berchem) en is daarmee de derde grootste formatie in het kanton.

Er waren al geruchten over een toenadering tussen beide extreem-rechtse partijen. Vlaams Belang-parlementslid Jos Van Assche bevestigt nu dat er gesprekken bezig zijn met Daniel Féret, FN-baas, en Patrick Sessler die vorig jaar nog overstapte van het Vlaams Belang naar het Front National en beide partijen dus goed kent. "Een gemeenschappelijke lijst is er nog niet," zegt Van Assche, "maar er wordt wel gepraat en de interesse is er, langs beide kanten." Volgens het VB-parlementslid is de toenadering niet zo opmerkelijk. In het verleden werd in de gemeente al een technische fractie gevormd met FN en Vlaams Blok. Het nieuwe gemeenteraadslid dat Martine Demol opvolgt omdat die buiten Brussel is gaan wonen, is een voormalig FN-lid. Tot slot is Raymond De Roover, al jaren het boegbeeld van extreem-rechts in Anderlecht, thuis in zowel Franstalig als Nederlandstalige extreem-rechts. Raymond Deroover zou ook de kartellijst trekken. Die zou liefst 'VB' heten. In de wandelgangen was al te horen dat een lijst 'Vlaams Belang' teveel Franstalige kiezers zou afschrikken. Vandaar de afkorting die nog refereert aan Vlaams Blok. Van Assche: "VB is een sterk logo dat door iedereen gekend is, maar ook andere suggesties zijn nog mogelijk."

Toch doet de samenwerking tussen FN en VB ook wenkbrauwen fronsen. Het Front National is een belgicistische, koningsgezinde partij, wat van het Vlaams Belang allerminst gezegd kan worden. Van Assche: "Ideologisch gezien is het water diep, maar wat ons bindt is onze afkeer van de PS." Van Assche verwacht van de nationale partijraad van het Vlaams Belang ook niet te veel tegenkantingen als de partij onder het VB-logo naar de kiezer trekt.

Geduchte concurrentie
Wat nog roet in het eten kan gooien, zijn nieuwe vervroegde federale verkiezingen. Het FN had in 2000 geen enkele verkozene in de gemeenteraad. De laatste verkiezingen van 2003 en 2004 ging het het FN beter voor de wind in Anderlecht, ondanks de interne strubbelingen. Als het FN het bij vervroegde verkiezingen erg goed zou doen, zo analyseert Van Assche, dan zou Féret misschien toch voor een Franstalige FN-lijst kunnen kiezen, zonder VB. Van Assche houdt rekening met dat scenario omdat het FN zich in het verleden niet als de meest betrouwbare partner heeft getoond.

De toenadering tussen FN en VB in Anderlecht is ook om een andere reden niet toevallig. De kiesstrijd zal er op het scherpst van de snee worden gevoerd. Huidig burgemeester Jacques Simonet (MR) zal zijn sjerp met hand en tand moeten verdedigen en heeft met Eric Tomas (PS) een geduchte concurrent. De MR heeft zich als oppositiepartij nog niet echt kunnen waarmaken en door het aanhoudende gekibbel tussen PRL en FDF maakt de partij de laatste tijd een slechte beurt, ook in Anderlecht. Simonet heeft dus veel te verliezen.

Van Assche, die als VLD'er nog op de lijst van Simonet heeft gestaan, ziet een voordeel: "Als er ergens een gemeenschappelijke lijst (FN-VB, nvdr.) komt, dan zal het in Anderlecht zijn. Als we van vier naar zeven à acht zetels gaan, dan kunnen we de derde grootste formatie worden. En dan zijn wij de helpende hand om de MR aan een meerderheid te helpen. We zijn zelfs bereid om in een minderheidsscenario te stappen waarbij we vanuit de oppositiebanken het schepencollege steunen. Simonet moet het dan alleen nog maar nationaal kunnen verkopen." MR en Vlaams Belang die samenwerken, is het politieke science-fiction? Misschien wel. Maar het is zeker een idee dat een bepaalde rechtervleugel van de PRL niet ongenegen is, zo bekende een PRL-mandataris ons na de verkiezingen van 2004.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni