Vlaamse kandidaten Watermaal-Bosvoorde: Vlaamse schepen zonder Nederlands
In 2002 trad Vermeylen als schepen aan. Door de Lambermontakkoorden kregen Brusselse gemeenten toen voor het eerst een premie als ze een 'Vlaamse' schepen aanstelden. De gemeenten zijn echter niet verplicht deze schepenen de bevoegdheid Nederlandstalige Aangelegenheden te geven. Watermaal-Bosvoorde koos voor Vermeylen een belangrijk pakket uit, zoals Mobiliteit en Openbare Werkzaamheden, maar niet Nederlandstalige Aangelegenheden (NA). Het gemeentebestuur besloot cultuurbeleid - wat NA hoofdzakelijk is - bicommunautair te laten beheren door Ecolo-schepen Anne Depuydt. Met andere woorden: er is alleen cultuur, of die nu Nederlandstalig is of Franstalig.
Zo'n model kan werken als een gemeentebestuur echt gelooft in samenwerken over de taalgrenzen, maar in Watermaal-Bosvoorde blijft het een lege doos. Volgens het gemeenschapscentrum spreekt Depuydt onvoldoende Nederlands om de Vlamingen echt te bedienen. En kenners weten ook dat burgemeester Payfa niet moet weten van een 'Vlaamse Gemeenschap' die actief is in haar gemeente.
In 2008 neemt Vermeylen om privéredenen afstand van al haar bevoegdheden, maar omdat de gemeente de Lambermontpremie dan dreigt te verliezen, blijft ze de restbevoegdheid Energie houden. Watermaal-Bosvoorde heeft namelijk financiële problemen, en geld is meer dan welkom.
In 2012 staat Vermeylen op de voorlaatste plaats van de Ecolo-Groen-lijst. Oppositieraadslid Jos Bertrand is 15de op de PS-lijst, Hilde Coolen staat op plaats 8. Bij het blok GM-CDH staan de CD&V'ers Joris Poschet op 15 en Jeannine Bedin-Kempeneers op 8. Wie er ook verkozen wordt: als Payfa aanblijft, is het twijfelachtig of Watermaal-Bosvoorde een echte Vlaamse schepen krijgt. Hoewel, misschien zal ook Payfa ooit moeten toegeven.
Lees meer over: Watermaal-Bosvoorde , Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.