Vlaamse lijst Samen in meerderheid
Het was een flinke opdoffer op 8 oktober, na de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen voor de lijst Samen. Er was een schepenambt beloofd door burgemeester Didier Gosuin (FDF) voor de Vlaming die de meeste voorkeurstemmen behaalde. Gosuin wou graag met de Vlamingen samenwerken maar de lijst Samen haalde een handvol stemmen tekort voor een verkozene in de gemeenteraad.
Er werd dadelijk met scherp geschoten op de VLD dat kandidaten had op de liberale lijst van Alain Destexhe (Auderghem+Audacieuse). Dat zou de noodzakelijke Vlaamse stemmen hebben afgesnoept van de Vlaamse eenheidslijst Samen (Spirit, SP.A en CD&V). De realiteit bleef the day after echter even hard: er is geen Nederlandstalig gemeenteraadslid in Oudergem, en dat voor het eerst sinds 1976.
Vrijdag stelde Didier Gosuin zijn ploeg voor. De FDF-burgemeester heeft een ruime meerderheid maar neemt er toch nog Ecolo, twee liberalen van Auderghem+Audacieuse én Samen bij.
Dirk Hoornaert: "We hadden voor de verkiezingen goede afspraken gemaakt en zijn na de verkiezingen, ondanks de ontgoocheling, blijven praten met elkaar. Gosuin drong daar op aan. Hij heeft een formule bedacht om ons mee aan boord te krijgen. Er komt een nieuw orgaan, een overkoepelende meerderheidsraad, die vijf à zes keer per jaar nagaat of het meerderheidsakkoord dat wij mee hebben ondertekend gerespecteerd wordt. Voor elke gemeenteraad komen we ook kort samen. Tot slot maken we ook deel uit van de OCMW-raad én van het vast bureau."
Heeft u een verklaring voor de bocht die Didier Gosuin, toch een FDF'er, heeft gemaakt? In de vorige bestuursperiode wou hij van geen Vlaamse schepen weten.
Hoornaert: "Misschien valt die bocht te verklaren omdat hij ons nodig heeft? Ik ben niet zo naïef om te geloven dat hij ons kiest voor de mooie ogen, maar wij willen samen een aantal zaken realiseren. Het voornaamste is de erkenning van de Nederlandstalige bibliotheek. De locatie is er (Gemeenschapscentrum Den Dam, SVG). De gemeente zal de budgetten inschrijven om te kunnen voldoen aan een Vlaamse erkenning. Daarna kunnen we ook in het Vlaams cultuurdecreet stappen, al is het water daarvoor nog wat te diep."
De vraag is ook waarom de eenheidslijst Samen deze stap zet. Er hangt immers geen uitvoerend mandaat aan vast.
Hoornaert: "We zijn als Vlamingen in Oudergem al jaren bezig met het versterken van de Vlaamse aanwezigheid in de gemeente, om vertegenwoordigers te hebben in ieder orgaan. Als Gosuin ons dan de hand reikt, kunnen we dat niet weigeren. Dat we iets betekenen blijkt ook uit het meerderheidsakkoord. Daarin staan een aantal elementen die recht uit ons kiesprogramma komen: de bibliotheek, maar bijvoorbeeld ook de uitbouw van de thuiszorg voor senioren, het dynamiseren van de adviesraden, de strijd tegen het wildparkeren, de transparantie van de gemeentelijke fiscaliteit en het afleveren van bewonerskaarten voor hoogbejaarden zonder auto, zodat het bezoek tenminste makkelijk kan parkeren."
Zal u er ook op toezien dat de tweetaligheid gerespecteerd wordt in de gemeente?
Hoornaert: "Er is gesproken over taalbaden voor het personeel, maar we zijn daar, eerlijk gezegd, nogal gematigd in. Met het behaalde kiesresultaat kunnen we de lat ook niet te hoog leggen. We zullen er wél op toezien dat het Nederlands in de informatie die uitgaat van de gemeente écht Nederlands is en niet langer het taaltje dat nu soms wordt gehanteerd.
Lees meer over: Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.