Het zijn tegenwoordig enkele sterke Vlaamse initiatieven die de aandacht trekken in Koekelberg: de nieuwe campus Koekelberg en ook Bar Eliza.
Vlaamse projecten maken het verschil in Koekelberg
Twee jaar geleden mocht Dirk Lagast (SP.A) Robert Delathouwer opvolgen als Vlaamse schepen. Begin jaren 2000 was hij ook een tijd schepen en hij ziet een verschil: burgemeester Philippe Pivin (LB/MR) begint te beseffen dat hij ook rekening moet houden met de Nederlandstaligen.
De Vlamingen laten zich tegenwoordig dan ook opmerken in de gemeente. Zo ging in de zomer van 2016 in het Elizabethpark Bar Eliza open, een initiatief van gemeenschapscentrum De Platoo.
De zomerbar werd in een mum van tijd een geliefde ontmoetingsplek, met name voor Nederlandstaligen uit Koekelberg en omstreken. Die gaan namelijk doorgaans niet naar Koek’s Apéro, de door de gemeente georganiseerde zomerse vrijdagavondborrel op het Simonisplein. “Het zijn twee gescheiden werelden,” erkent Lagast. “Je gaat naar het ene of naar het andere. Koek’s Apéro is anders van sfeer, concept en muziek. Het is volkser en de hoofdtaal is Frans.”
Ook in het oog springend is de campus Koekelberg, die in een razend tempo verrijst op de plek waar tot voor kort het bekende HUB-gebouw stond. De Vlaamse Gemeenschapscommissie bouwt hier een lagere en secundaire school en een crèche, voor alles tezamen meer dan duizend Nederlandstalige kinderen.
"Ik ga geen kamikaze plegen door nu plots op een andere lijst te gaan staan"
In de nieuwbouw krijgt ook de bibliotheek Boekelberg, die onlangs nog genomineerd was voor de Beste Bibliotheek van Brussel en Vlaanderen, een definitief onderkomen van driehonderd vierkante meter. Voorts zal De Platoo er kunnen beschikken over een extra zaal. “Het geheel zal de Nederlandstalige aanwezigheid in de gemeente zeker versterken,” zegt Lagast.
In de gemeenteraad raakten de Nederlandstaligen de afgelopen bestuursperiode twee zetels kwijt, door het vertrek naar Molenbeek van Khadija Zamouri (Open VLD) en het tragische overlijden van Bram Moerman (Groen). Beiden werden vervangen door een Franstalige. “Jammer,” zegt Lagast. “Gelukkig stellen Tinne Van der Straeten (Groen, red.) en Robert Delathouwer af en toe nog een vraag, zodat ik de Nederlandstalige gemeentelijke projecten kan toelichten.”
Het dossier van de De Kadeekes bijvoorbeeld, de gemeentelijke Nederlandstalige basisschool, die uit haar voegen barst. “Er is nu eindelijk beslist dat de kleuters verhuizen naar een gebouw wat verderop in de straat.”
Net zoals de vorige drie keer hangen SP.A, CD&V en Open VLD bij de komende gemeenteraadsverkiezingen hun karretje aan de lijst van MR-burgemeester Pivin (LB), waar ook Défi en CDH op staan. De lijst behaalde telkens een absolute meerderheid. “Ik ga geen kamikaze plegen door plots op een andere lijst te gaan staan, de PS bijvoorbeeld,” zegt Lagast. “Daar is ook geen reden toe. We werken goed samen binnen de LB, een woord is een woord.” N-VA wil opkomen met een eigen lijst.
Groen en Ecolo trekken opnieuw samen naar de verkiezingen, met Wouter Hessels en Tinne Van der Straeten op plaatsen twee en drie. “In tegenstelling tot de LB zijn wij een echt tweetalig project,” zegt Van der Straeten, die moeite heeft met de verkokering van de Franstalige en Nederlandstalige cultuur in haar gemeente. Over de huidige Vlaamse schepen is ze vol lof. “Dirk luistert, ook naar de oppositie, en hij doet tenminste een poging om die verkokering te doorbreken.”
De Ronde: Koekelberg
Lees meer over: Koekelberg , Politiek , Brussel Kiest 2018 , De Ronde: Koekelberg
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.