De Vlaamse regering heeft haar nieuw regeerakkoord voorgesteld. Dat belooft een plaats op school "voor kinderen van gezinnen die zich naar de Vlaamse gemeenschap richten". De Brusselnorm van 30 procent blijft ook behouden. [+ volledige tekst regeerakkoord onderaan]
Vlaamse regering behoudt Brusselnorm [+ tekst akkoord]
Eerst en vooral behoudt Vlaanderen de Brusselnorm. Dat betekent dat ze 30 procent van de Brusselse bevolking als haar doelgroep ziet en dat 5 procent van de totale middelen voor gemeenschapsbevoegdheden naar Brussel gaan.
De Vlaamse regering onderzoekt ook of ze een Vlaams sportcentrum kan oprichten in Brussel. Zo'n centrum ontbreekt vandaag volledig in Brussel.
Op het vlak van onderwijs verbindt de Vlaamse regering zich er, net als de VGC, toe om meer capaciteit te creëren. Belangrijk is dat de Vlaamse regering zich engageert om een plaats te voorzien voor de gezinnen die zich richten naar de Vlaamse gemeenschap. Dat betekent dat wie zich wil inschrijven in het Nederlandstalig onderwijs wil inschrijven, dat ook moet kunnen doen, ook al wordt er thuis geen Nederlands gesproken.
Het regeerakkoord voorziet ook een Vlaamse Sociale bescherming komt, een hervorming van de huidige zorgverzekering. “Basis vormt een volksverzekering met rechten en persoonsgerelateerde uitkeringen, toegekend op basis van inwonerschap en met betaling van een premie”, zo staat te lezen in de tekst.
Voor de Vlaamse Brusselaar komt er een aangepast stelsel en is de toetreding vrijwillig. In Vlaanderen is de toetreding tot de volksverzekering verplicht.
Muntpunt is "venster van Vlaanderen in Brussel"
Het regeerakkoord heeft het ook expliciet over Muntpunt. Dat moet uitgroeien "tot ontmoetingsplaats van Vlamingen en tot venster van Vlaanderen in Brussel". De Vlaamse overheid verbindt zich ertoe haar financiële engagementen na te komen en roept de Vlaamse Gemeenschapscommissie op hetzelfde te doen. Het afgelopen jaar ontstond commotie toen de VGC een deel van de beloofde financiering niet wou uitkeren.
Er komt ook een herkenbaar logo voor alle Vlaamse instellingen in Brussel, een doelstelling die ook in het bestuursakkoord van de VGC opduikt. Drietalig onthaal voor expats staat ook op het programma.
Op vlak van inburgering is er in Vlaanderen niet langer een inspanningsverbintenis. Die wordt vervangen door een resultaatsverbintenis. De regering vraagt ook een verplichte inburgering in Brussel, net als in Vlaanderen. De Brusselse regering heeft zich daar echter niet toe geëngageerd.
Voor de Rand blijft het principe van de omzendbrief-Peeters behouden. Franstalige inwoners moeten uitdrukkelijk vragen om de toepassing van de taalfaciliteiten. Ook komt er een regeling voor het taalgebruik bij de opmaak van notariële akten in de Rand.
Rekeningrijden onzeker
Op vlak van mobiliteit word de herinrichting van de Ring doorgevoerd, met extra baanvakken en de scheiding van doorgaand en plaatselijk verkeer. Ook de nieuwe tramlijnen van De Lijn in Vlaams-Brabant en Brussel en den uitbouw van het Fiets-GEN krijgen prioriteit.
Ook relevant voor Brussel is dat het gratis abonnement voor senioren bij De Lijn verdwijnt. Die volgt daarmee het voorbeeld van de MIVB.
Rekeningrijden komt er voorlopig alleen voor vrachtwagens. “Voor personenwagens onderzoeken we of en onder welke voorwaarden op termijn en op budgetneutrale wijze een kilometerheffing kan worden ingevoerd of een wegenvignet”, klinkt het.
U vindt de volledige visietekst en het regeerakkoord in bijlage
Lees meer over: Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.