Vlaanderen eist meer inspraak voor GEN-netwerk
Het Gewestelijk Expresnet of Brusselse voorstadsnet strekt zich tot diep in Vlaanderen uit. En toch heeft Vlaanderen nauwelijks iets in de pap te brokken in het dossier, is de boodschap van Vlaams minister-president Kris Peeters en minister van Mobiliteit Hilde Crevits. In een vijf pagina's lange brief uitten ze daarover hun ongenoegen bij minister Labille.
De federale regering keurde in juli het investeringsplan 2013-2025 van de NMBS goed. Het plan omvat een investering van 26 miljard euro. Ruim 2,6 miljard gaat naar gewestelijke projecten. Crevits had Labille een lijst met prioriteiten bezorgd, zonder veel resultaat. De Vlaamse politici zijn het beu dat er volgens hen nauwelijks rekening wordt gehouden met de Vlaamse noden.
'Bezorgd over vervoerstromen'
Vooral de afwezigheid van overleg in het GEN-dossier is hen een doorn in het oog. 'Het Vlaams Gewest betreurt dat het GEN-aanbod en het vervoersplan van de NMBS niet samen met de gewesten zijn uitgewerkt', schrijft Peeters in de brief, die De Morgen kon inkijken. "Wij zijn van mening dat de NMBS-groep zich toch wel sterk beperkt heeft tot een uitleg over de grote principes van deze dossiers en dat onvoldoende concrete informatie werd bezorgd over de vervoerstromen, het treinaanbod voor specifieke lijnen en de bediening van stopplaatsen", luidt het nog.
De komende weken heeft Vlaanderen nog overleg met minister Labille. Die wijst erop dat de onderhandelingen over de investeringen nog volop aan de gang zijn. Tot het einde van het jaar is er volgens hem nog ruimte om de plannen van de NMBS bij te stellen.
Lees meer over: Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.