Vlaanderen en Franse Gemeenschap sluiten cultureel samenwerkingsakkoord

© brusselnieuws.be
07/12/2012
Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) en haar collega van de Franse Gemeenschap Fadila Laanan (PS) hebben een cultureel samenwerkingsakkoord gesloten. Naar dat akkoord werd al decennialang uitgekeken. De twee partners willen onder meer de deelname aan elkaars cultuuraanbod verhogen.

"Op het terrein werken sommige organisaties uit beide gemeenschappen al structureel samen maar de nood aan een officieel en formeel cultureel samenwerkingsakkoord was hoog", laten de twee weten in een communiqué. "Waar dit voorheen niet lukte, zijn de ministers Schauvliege en Laanan er nu in geslaagd om die leemte op te vullen.

De twee ministers willen het akkoord meteen ook concrete invulling geven. "Zo willen de Vlaamse en Franse Gemeenschap onder meer streven naar gemeenschappelijke standpunten ten aanzien van derden (federale staat, de Duitstalige Gemeenschap, internationale organisaties e.a.), stages en uitwisselingen in de cultuursector stimuleren, de deelname aan elkaars cultuuraanbod verhogen en de administratieve uitwisseling versterken."

De ondertekenaars kondigen ook samenwerking aan in dossiers als Mons Culturele Hoofdstad van Europa (2015), de Euregio's (Maas Rijn en de Eurometropool Kortrijk, Rijsel, Doornik), de Biënnale van Venetië, residentieplekken en cultuurcommunicatie.

Gedeeld platform
De culturele samenwerking wordt structureel verankerd in overleg- en adviesorganen. Beide Gemeenschappen richten een gedeeld platform op, samengesteld uit vertegenwoordigers van beide partijen, dat voor de algemene uitvoering van het cultureel samenwerkingsakkoord zal zorgen.

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege hoopt dat het akkoord "de dynamiek op het terrein, waar artiesten en organisaties al probleemloos over het muurtje kijken, een extra boost bezorgt."

Impact op het terrein
Welke impact heeft dit akkoord nu op het terrein? "De uitwisseling van expertise wordt nu makkelijker", luidt het op het kabinet-Schauvliege. "De cultuurinstellingen hebben nu een formeel kader, een formele houvast, om nauwer met elkaar samen te werken. Het akkoord komt bij voorbeeld de samenwerking tussen de KVS en het Théâtre National ten goede. Ook de samenwerking tussen beide Gemeenschappen bij instellingen als Flagey en Wiels zal er wel bij varen."

"De Franse Gemeenschap staat sterk wat betreft circusopleiding. Vlaanderen kan daar veel van opsteken. Van de aanwezigheid van de Franse Gemeenschap in Cannes kan het Vlaams Audiovisueel Fonds dan weer wat opsteken. En omgekeerd is de Vlaamse aanwezigheid op het theaterfestival in Avignon sterk," aldus het kabinet-Schauvliege.

Financieel heeft het akkoord weinig invloed. De culturele sector krijgt niet meer subsidies in het raam van deze samenwerking.

Dat het akkoord zo lang op zich liet wachten, heeft onder meer te maken met de Vlaamse bekommernis over het naleven van het territorialiteitsbeginsel, met name in de Vlaamse Rand.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni