Vorst en Sint-Gillis slaan de handen in elkaar

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
19/03/2014

De fusie van de sociale huisvestingsmaatschappijen van Vorst en Sint-Gillis is als eerste rond. En het Parcours d’Artistes van Sint-Gillis breidt uit tot Vorst. De twee gemeenten gaan ‘noodgedwongen’ samenwerken. Charles Picqué (PS), burgemeester van Sint-Gillis: “De burgers vragen steeds meer service, en de middelen zijn beperkt.”

Twee decennia geleden kopte de krant Het Laatste Nieuws: ‘Picqué wil Brusselse gemeenten fusioneren’. Dat was een te korte samenvatting van een passage in een interview met de minister-president van toen: “Als de gemeenten samenwerking weigeren, zal fusie de enige uitweg zijn.” Die samenwerking is er nu (eindelijk). En Vorst en Sint-Gillis geven het voorbeeld. Picqué: “Vorst en Sint-Gillis hebben een gedeelde geschiedenis, Sint-Gillis was ooit een parochie van Vorst. En de tijd is er nu rijp voor. Maar ik denk dat Sint-Agatha-Berchem en Ganshoren dezelfde piste zouden kunnen bewandelen.“

Dat samenwerken niet evident is, is nogmaals gebleken met het zwembad van Ganshoren. De vier gemeenten Ganshoren, Jette, Koekelberg en Sint-Agatha-Berchem zijn er niet in geslaagd om een intercommunale voor Nereus op te richten. Dat de twee gemeenten een PS-burgemeester hebben – ook de Vorstse burgemeester Marc-Jean Ghyssels is PS – heeft de zaken allicht makkelijker gemaakt, maar de coalities zijn niet dezelfde. Picqué bestuurt sinds jaar en dag met de liberale MR, Ghyssels met Ecolo en FDF.

Dat de twee gemeenten op een aantal vlakken complementair zijn is mooi meegenomen. Sint-Gillis heeft een ervaren grondregie die meer dan duizend gemeentelijke woningen beheert en nog altijd woningen opkoopt en renoveert. Vorst beheert zes transitwoningen en 25 appartementen en heeft geen eigen grondregie. Of de grondregie van Sint-Gillis die gaat beheren, is nog niet belist, maar Ghyssels is de idee zeer genegen. Dat Vorst massaal zou beginnen bouwen is uitgesloten. Ghyssels: “Achter het gemeentehuis ligt nog 30 are, maar het is waarschijnlijk dat CityDev er woningen voor middeninkomens bouwt.”

De samenwerking is geen voorbode van fusie, zeggen Ghysels en Picqué: “Met een nauwe samenwerking – op 50 domeinen – kunnen we de voordelen van een fusie betrachten, zonder de nadelen erbij te nemen. We moeten buurtgericht blijven werken. De politieke vertegenwoordigers moeten ook aanspreekbaar blijven voor de inwoners van de gemeente.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni