De oppositie in Sint-Joost beschuldigt schepen Mohamed Azzouzi (PS) van belangenvermenging. De schepen van Stedenbouw zou niet neutraal kunnen oordelen over dossiers van winkelketen Dod. De kwestie zorgt voor spanning binnen de meerderheid.
Vriendjespolitiek aan Madou
Na het faillissement van Dod gingen Frederic Roekens (Groen), Ahmed Moussine (Ecolo) en Thierry Balsat (Gemeentebelangen) snuisteren in de archieven van de gemeente. Ze stootten op vergunningsaanvragen waaruit blijkt dat Mohamed Azzouzi als architect werkte voor Dod. De samenwerking dateert van voor zijn schepenambt, maar de PS-politicus zou tot de sluiting van de winkels nog genoten hebben van 30 procent korting op alle artikelen, zo getuigen ex-werknemers.
Een en ander kan erop wijzen dat Dod een voorkeursbehandeling kreeg van de gemeente. “Hier is sprake van belangenvermenging want Azzouzi is als schepen van Stedenbouw verantwoordelijk voor het toezicht op de vergunningen die Dod heeft aangevraagd,” klinkt het bij Roekens en co. “Bij sommige vergunningen zijn voorwaarden opgelegd, zoals het realiseren van woningen, maar de gemeente heeft nooit gecontroleerd of die zijn nageleefd.”
Dod-oprichter Marc Kissous ontkent dat er sprake is van gunsten en stelt dat alles wettelijk is gebeurd. “Het klopt dat de schepen korting kreeg, maar dat geldt evenzeer voor andere gemeentemandatarissen,” zegt hij. “Veel andere klanten krijgen 10 procent, en wij verkopen geen dure dingen, dus zelfs bij 30 procent gaat niet om grote bedragen.”
Schepen Azzouzi was niet bereikbaar voor commentaar en gaf maandagavond ook geen uitleg op de gemeenteraad. Zijn partijgenoot en burgemeester Emir Kir (PS) stemde wel in met het voorstel van de oppositie om werk te maken van een deontologische code, maar liet verder geen ruimte voor debat. “Kir zit waarschijnlijk verveeld met de zaak want dit straalt af op zijn meerderheid,” interpreteert Roekens. “Je kan veel zeggen van Kir, maar ik denk niet dat hij corrupt is. Er waren eerder al spanningen tussen Kir en Azzouzi. Die heeft een reputatie van medewerkers pesten en mensen publiek uitschelden. Dit zal de relatie geen goed doen, maar de PS zal de vuile was niet buiten hangen.”
Volgens Vlaams schepen Bea Meulemans (SP.A) bereidt Azzouzi een antwoord voor, maar bij het ter perse gaan had dit ons nog niet bereikt. Afwachten dus hoe de relaties binnen de meerderheid verder evolueren. De relatie tussen de gemeente en Kissous is in elk geval vertroebeld. De oprichter van Dod zet immers door met zijn schadeclaim van 16 miljoen euro. Hij verwijt de gemeente, samen met het Gewest en de nutsbedrijven, dat ze de Leuvensesteenweg hebben afgesloten voor het verkeer zonder werk te maken van de heraanleg. De werken bleven uit door onenigheid tussen gemeente en het Gewest.
Of Walking Madou de winkelketen echt schade heeft berokkend is echter twijfelachtig. “Dod was uit de mode geraakt,” klinkt het bij Meulemans. “Uit cijfers blijkt dat ook winkels buiten Brussel het moeilijk hadden,” aldus nog Roekens. “De opkomst van online winkelen en prijsbrekers zoals Primark hebben waarschijnlijk een grotere rol gespeeld.” Kissous verwacht de uitspraak van de rechtbank pas in 2017.
Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Politiek , Analyse
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.