In Sint Gillis, Elsene en Brussel-Stad besliste een aantal vrouwen het schepenambt aan een man te laten, ondanks een hogere plaats op de lijst én een hoger aantal voorkeursstemmen. Het gaat allemaal om vrouwen binnen Ecolo-Groen. "Ik had niet verwacht dat ik schepen zou kunnen worden."
Vrouwen van Ecolo-Groen willen niet altijd in het bestuur
De groenen positioneren zich traditioneel als vrouwvriendelijke partij. Lang voor de officiële quota, hanteerde Groen-voorganger Agalev bijvoorbeeld al een man-vrouwritssysteem op de kieslijsten. In het Brussels Gewest is het ritssysteem ondertussen verplicht, én moeten schepencolleges minstens een derde vrouwen tellen.
Het resulteert in meer verkozen vrouwen in Brussel – al blijft het aantal vrouwelijke burgemeesters voorlopig erg beperkt. Opvallend: net bij Ecolo-Groen zijn er een aantal vrouwen die een schepenambt aan een man laten, ondanks een hogere plaats op de lijst en meer voorkeursstemmen. Bij andere partijen dook dat fenomeen voorlopig niet op in Brussel.
Job opgeven
In Elsene bijvoorbeeld, wilde Nora Bednarski geen uitvoerend mandaat, maar zijn er nog steeds drie vrouwelijke schepenen tegenover twee mannen, naast de mannelijke burgemeester Doulkeridis. “Ik had niet verwacht dat ik schepen zou kunnen worden. Mijn gezin en job bij de Europese Commissie daarvoor op een lager pitje zetten, zag ik niet zitten,” aldus Bednarski. Ze zal wel in de gemeenteraad zetelen en krijgt de opdracht om burgerparticipatie in de gemeente te bevorderen.
In Sint-Gillis stond Suzanne Ryvers het schepenambt af ten voordele van Jos Raymenants, die maar de helft van haar voorkeursstemmen haalde. Voor Ryvers, een van de jonge politici die BRUZZ volgde, was een uitvoerend mandaat nooit een optie: “Ik werk zelf voor een schepen in Schaarbeek, ik zie hoe belangrijk het is dat je dat met volle goesting doet. En ik zag mezelf dat niet doen. Van in het begin was met Jos Raymenants trouwens afgesproken dat we als duo opkwamen.”
"Voor alle duidelijkheid: ik dacht niet dat ik het niet kon."
“Voor alle duidelijkheid: ik dacht niet dat ik het niet kon,” benadrukt Ryvers. “Maar dit is een keuze voor mezelf. Ik hoop dat de kiezer daar niet te erg teleurgesteld in is. Ik zal in ieder geval mijn verantwoordelijkheid nemen in de gemeenteraad en neem ook volop deel aan de onderhandelingen voor een bestuursakkoord.”
Brussel-Stad, ten slotte, telt nu drie mannelijke groene schepenen en een vrouw. Zowel Liesbet Temmerman als Catherine Lemaître nemen geen schepenmandaat op, ten voordele van Arnaud Pinxteren.
Die was in eerste instantie zelfs niet verkozen als gemeenteraadslid. Alleen omdat Catherine Lemaître om persoonlijke reden uit de gemeenteraad stapt, kan Pinxteren zetelen. En wordt hij meteen ook schepen. Pinxteren wil geen commentaar geven op de kwestie. Temmerman, vierde op de lijst met ook de vierde meeste voorkeursstemmen, kon BRUZZ voorlopig niet bereiken.
Quota voor mannen
Is het kiezersbedrog, als vrouwen met een hoge plaats en hoog aantal stemmen toch geen schepen worden? "Zeker niet," zegt politicoloog Karen Celis van de VUB. "De verkiezingen gaan over zetels in de gemeenteraad. Politici doen geen beloftes over schepenambten in de campagne."
Celis waarschuwt er ook voor voorzichtig te zijn met conclusies. "Het gaat om vier gevallen", zegt ze. “Wat zijn de redenen van die vrouwen? Maken ze een keuze door een gebrek aan ondersteuning en mogelijkheden? In dat geval is het problematisch."
"Maar als het erom gaat ook mannen een kans te geven, hoeft dat niet negatief te zijn. Vergeet niet dat vrouwen in een partij als Ecolo-Groen doorgaans meer stemmen halen dan mannen. Daar is een quotum soms ook in het voordeel van de mannen."
Lees meer over: Brussel-Stad , Elsene , Sint-Gillis , Politiek , gendergelijkheid , Karen Celis , Suzanne Ryvers , Nora Bednarski , Liesbet Temmerman , Catherine Lemaître
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.