Washington Post: ‘Brusselse politiek begrijpen? Kijk naar Afrika’

© BRUZZ
11/07/2017

“Brusselse politici gebruiken de complexe en chaotische politieke structuur voor hun eigen politiek gewin”. Dat zegt de (Brussels-Antwerpse) politicoloog Kristof Titeca in een artikel in de Amerikaanse toonaangevende krant The Washington Post. Volgens hem kan op de Brusselse politiek dezelfde analyse toegepast worden als op Afrikaanse regeringsleiders.

De Belgische en Brusselse schandalen van de jongste maanden trekken ook de aandacht van de Amerikanen. In een artikel dat maandag verscheen legt Titeca de link met een controversieel boek van twee politieke wetenschappers, Patrick Chabal en Jean-Pascal Daloz. In ‘Africa Works: Disorder as Political Instrument’ argumenteerden zij dat Afrikaanse politieke leiders voordeel halen uit de chaotische politieke structuur van hun land. “Deze big men konden kiezers aan zich binden door middelen, contracten en dergelijke te verzamelen en te herverdelen.”

En dat is volgens Titeca ook in Brussel van toepassing, met Yvan Mayeur (ex-PS) als Brusselse big man: “De Brusselse publieke diensten tellen zo’n 200 agentschappen, met ongeveer 1.400 werknemers. Voor buitenstaanders is dat een bijzonder vaag doolhof, moeilijk te navigeren of te controleren. Maar voor insiders – de politieke partijen die aan de macht zijn – betekent dat een breed gamma aan jobs om te verdelen. De Brusselse bureaucratie is dus een bron voor zelfverrijking.”

Als voorbeeld noemt Titeca het schandaal bij Samusocial, nadat bekend raakte dat een dochter van Ps-kopstuk Laurette Onkelinx een job kreeg bij Samusocial. “De Brusselse gemeenten worden soms baronieën genoemd. De politici worden gemakkelijk herverkozen, omdat veel mensen van hen afhangen om een huis, een job of iets anders te verkrijgen. Die baronieën zijn niets meer dan de Brusselse versie van de Afrikaanse big men.”

Chabal en Daloz stellen ook dat een verandering van het regime niets verandert aan het systeem zelf. “De nieuwe big man gebruikt eveneens zijn macht om rijkdom te verzamelen en onder zijn kiezers te verdelen.” Ook dat is volgens Titeca van toepassing, waarbij hij de vele mandaten van nieuwe burgemeester Philippe Close (PS) op de korrel neemt, en verwijst naar het belangenconflict bij de toewijzing van de uitbating van het Koninklijk Circus. “Hij hield zelfs een persconferentie om het werk van de uit de gratie gevallen ex-burgemeester te eren.”

Nu Close heeft aangekondigd 40 procent van de bestaande mandaten en 20 procent van de bestaande instellingen te schrappen, stelt Titeca zich luidop de vraag of het mogelijk is om “de big man en het systeem waarop hij functioneert” te veranderen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni