De federale wetenschappelijke instellingen moeten tot 30 procent besparen. De federale regering schaft bovendien de ondersteunende structuur Belspo af. "En we zijn de voorbije jaren al zo zwaar getroffen."
Wetenschappelijke instellingen moeten tot 30 procent besparen
Lees ook: 'Federale cultuur wordt vermoord'
“Een echte ramp”. Zo omschrijft voorzitter Philippe Mettens van Belspo donderdag in Le Soir de afschaffing van zijn dienst. Die geeft administratieve ondersteuning aan de federale en wetenschappelijke en culturele instellingen. Dat gaat van ondersteuning in het personeels- en financieel beheer tot juridische bijstand.
De afschaffing van Belspo betekent dus meer werk voor elk van de instellingen. Nochtans zullen zij het met minder werkingsmiddelen en personeel moeten doen. De federale instellingen kregen immers van de nieuwe federale regering een lineaire besparing opgelegd van 12 procent op het personeel, 20 procent op de werkingsmiddelen en 20 tot 30 procent op de investeringsmiddelen. Staatssecretaris voor het federaal wetenschapsbeleid Elke Sleurs (N-VA) wou donderdag geen cijfers bevestigen.
Mettens noemt dit niets minder dan de ontmanteling van cultuur.
Kunst en Geschiedenis: 'Meer eigen stukken tentoonstellen"
Bij de getroffen instellingen horen onder meer de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten (KMSKB) en het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis (KMSKG).
"De besparingen worden gedicteerd door de globale economische toestand", zegt algemeen directeur Eric Gubel aan brusselnieuws.be.
"Dat de cultuur wordt zo hard wordt getroffen is bijzonder jammer. De voorbije jaren zijn we al zwaarder getroffen dan de cultuursector in het algemeen. We hebben al tien procent op de globale dotatie voor de derde keer moeten inleveren."
Welke gevolgen dat zal hebben? "Dat zullen we nog moeten onderzoeken. Bij de komende tentoonstellingen gaan we alvast meer eigen stukken tentoonstellen en minder stukken lenen van andere musea."
Michel Draguet, directeur van de KMSKB, zegt dat met dergelijke besparing de conservatie van de schilderijen niet meer kan verzekerd worden.
Lees meer over: Politiek , Cultuurnieuws
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.