Nu er ook langs Vlaamse kant een regering in de steigers staat, is het ook uitkijken naar wie Sven Gatz (Open VLD) opvolgt als de Brusselaar in de Vlaamse regering. Maar wat doet die Vlaams-Brusselse minister eigenlijk en wie maakt er de meeste kans op het postje? Een analyse.
Wie wordt de Brusselse minister in de Vlaamse regering?
Cieltje Van Achter (N-VA)
De naam die voor N-VA wel vaker valt, is die van huidig Brussels parlementslid Cieltje Van Achter. Zij is nationaal ondervoorzitter van de partij en de schoondochter van voormalig Vlaams minister-president en mede-oprichter van de N-VA, Geert Bourgeois.
De 40-jarige Van Achter woont in Schaarbeek en is zopas begonnen aan haar tweede mandaat in het Brussels parlement. Daar is ze ook voorzitter van de driekoppige N-VA-fractie. Zij vindt dat de Vlaamse regering Brussel niet mag loslaten. Er mag voor haar zelfs meer Vlaanderen in Brussel zijn.
Karl Vanlouwe (N-VA)
Een andere piste is huidig Vlaams parlementslid Karl Vanlouwe uit Ganshoren. Zijn naam gaat minder over de lippen, maar als trouwe partijsoldaat en met wat morele macht in Brussel kan hij, als het zover is, toch wel voor een verrassing zorgen. Die zijn trouwens in de politiek nooit ver weg.
Maar “de puzzel is nog niet gelegd”, klinkt het bij N-VA-woordvoerders. “We claimen nu nog geen enkele post. We zijn vandaag met de inhoud bezig."
Els Ampe (Open VLD)
Bij de liberalen lijkt Els Ampe de logische keuze. Het kersvers Vlaams parlementslid haalde op 26 mei met haar 4.000 voorkeursstemmen de hoogste score als Brusselaar. Voordien zetelde ze al twee termijnen in het Brussels parlement. Ampe is ook ex-schepen van Mobiliteit in Brussel-Stad.
Ampe heeft haar ministeriële ambities nooit onder stoelen of banken gestoken. Een dag na de stembusslag verklaarde de politica al aan BRUZZ dat ze "het leiderschap in Brussel wil overnemen".
Ook voor de partij zou haar ministerpost een mooie revanche zijn op het Brusselse Open VLD-duo Vanhengel-Gatz. Ampe is close met partijvoorzitster Gwendolyn Rutten. Getuige daarvan de high-five tussen de twee dames toen Ampe de eed aflegde in het Vlaams parlement. Ampe kreeg ook al de lijsttrekkersplaats voor het Vlaams parlement aangeboden ten nadele van Sven Gatz.
(lees verder na foto)
Terugkeer van Debaets (CD&V) ?
Mochten de christendemocraten de Brussel-minister moeten leveren, dan lijken twee personen aan zet: Bianca Debaets of Benjamin Dalle.
Bianca Debaets was staatssecretaris in de vorige Brusselse regering, maar zetelt nu als enige voor CD&V in het Brussels parlement. Debaets was als VGC-collegelid onder meer bevoegd voor Welzijn.
De Brusselse lijst voor het Vlaams parlement werd echter getrokken door Benjamin Dalle, die ook de studiedienst van CD&V leidt. Dalle raakte in mei niet verkozen. Toch schoof hij dinsdag mee aan tafel bij de eerste formatiegesprekken als lid van de CD&V-delegatie.
Aan BRUZZ werd benadrukt dat Dalle er enkel was in zijn hoedanigheid van directeur van de studiedienst. Een ministerpost zou voor Dalle in elk geval wel een mooie erkenning zijn.
Wat doet de Vlaamse minister van Brussel?
Volgens de Bijzondere Wet tot de Hervorming der Instellingen, dat de werking van de gewesten en de gemeenschappen bepaalt, moeten zowel de Vlaamse als de Franse Gemeenschapsregering minstens één minister hebben die woonachtig is in het Brussels Gewest.
Binnen de Vlaamse regering is die Brusselaar een gemeenschapsminister, die doorgaans toeziet op de Vlaamse Gemeenschapscommissie. Over gewestelijke bevoegdheden heeft de Brussel-minister enkel een raadgevende stem. Dat heeft hij of zij eveneens binnen het VGC-college.
Lees meer over: Brussel , Politiek , vlaamse regeringsvorming , Cieltje Van Achter , Bianca Debaets , Benjamin Dalle , Els Ampe , Karl Vanlouwe
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.