Ministers-president Oliver Paasch (Duitstalige gemeenschap), Rudi Vervoort (Brussel) en eerste minister Sophie Wilmès op de persconfrentie na de Nationale Veiligheidsraad van vrijdag 24 april 2020

| Ministers-president Oliver Paasch (Duitstalige gemeenschap), Rudi Vervoort (Brussel) en eerste minister Sophie Wilmès op de persconfrentie na de Nationale Veiligheidsraad van vrijdag 24 april 2020.

Wilmès spreekt Vervoort tegen over antiracismebetoging

© Belga
11/06/2020

Tijdens de vergadering van de Nationale Veiligheidsraad is er wel degelijk gezegd dat elke grote bijeenkomst zou indruisen tegen de corona-maatregelen. Ze leek daarmee de Brusselse minister-president Rudi Vervoort tegen te spreken in verband met de manifestatie tegen racisme die zondag in Brussel plaatsvond.

Vervoort stelde dinsdag dat de Nationale Veiligheidsraad was ingelicht over het perspectief op de statische manifestatie van zondag aan het Poelaertplein, maar dat was beslist het evenement niet te verbieden. Op die bijeenkomst kwam kritiek: ten eerste omdat duizenden mensen samenkwamen in deze coronatijden en ten tweede vanwege de rellen die nadien plaatsvonden.

In de bevoegde Kamercommissie bevestigde minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem woensdag de beslissing om niet te verbieden. Wel herinnerde hij eraan dat het de rol is van de burgemeester en de politiechef om de regels te interpreteren en een goed evenwicht te vinden. De stad Brussel had verzekerd dat de social distancing zou worden gerespecteerd en dat er mondmaskers zouden worden gedragen. Maar door het hoge aantal aanwezigen was dat niet mogelijk.

"Woensdag tijdens de Nationale Veiligheidsraad heb ik duidelijk gezegd dat elke bijeenkomst, hoe nobel ook de aanleiding, indruist tegen de regels van de Veiligheidsraad. Ik heb dat ook gezegd op de persconferentie omdat het overeenstemde met de discussie binnen de Veiligheidsraad, in tegenstelling tot wat sommigen zeggen op de tribune van een parlement," zei premier Wilmès donderdag in de plenaire Kamer. Ze merkte nog op dat de tuchtprocedure tegen burgemeesters die de regels niet volgen, een regionale bevoegdheid is.

Andere reacties

"De socialistische burgemeester van Brussel is onbekwaam en de socialistische minister-president van Brussel heeft gelogen. Dat zijn twee feiten die maken dat ze beter de eer aan zichzelf houden," concludeerde N-VA-fractieleider Peter De Roover.

Ook Tim Vandenput (Open VLD) vond dat beiden maar conclusies moeten trekken. Hij pleitte ervoor de ziekenhuisfactuur door eventuele extra opnames als gevolg van de manifestatie naar Brussels burgemeester Philippe Close te sturen.

"Was het onwil of onkunde?", vroeg Franky Demon (CD&V) zich af. Jean-Marie Dedecker en Catherine Fonck (cdH) vonden dat de verantwoordelijkheid ruimer ging. "U hangt nu de Calimero uit, maar u hebt volmachten gekregen. Die dienen ook voor wanneer het scheef gaat," vond Dedecker.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , Samenleving , coronacrisis , coronavirus , corona , sophie wilmès , Rudi Vervoort

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni