Wittebroodsweken Vervoort voorbij
Dat de beleidsverklaring besproken werd op de Werelddag van Verzet tegen Armoede maakte de woorden van Ahidar nog pijnlijker voor de olijfboom. PS in de meerderheid, SP.A op de oppositiebanken. Comfortabel is het niet.
D e bespreking van de beleidsverklaring werd wat Vervoort wou vermijden: een evaluatie van de voorbije vier jaren van de regering waarvan hij (Vervoort) vorige week woensdag nog maar 162 dagen de leiding had. Brigitte De Pauw, fractievoorzitter van CD&V, zei het zelfs letterlijk: "Nu het einde van de legislatuur nadert, kunnen we de balans van het regeringswerk opmaken en vooruitblikken om de toekomst voor te bereiden."
En die balans is volgens oppositiepartijen SP.A en de MR allerminst positief. Ze poneren allebei dat de voorbije vier jaren verloren jaren zijn maar ook dat Rudi Vervoort een sterke communicator is. De manier waarop Vervoort de beleidsverklaring bracht, illustreerde nogmaals die kwaliteit. Als beleidsverklaring aan het begin van een legislatuur zou de beleidsverklaring zelfs ijzersterk zijn. Maar de replieken gingen over het verleden, niet over de toekomst. Fouad Ahidar tot Vervoort: "U bent aan boord gestapt van een schip dat al vier jaar stilligt. Waarom zouden we u geloven als de voorbije vier jaren verloren jaren waren?"
Vooral de cijfers over werkloosheid en armoede moeten de PS als socialistische partij pijn doen. Ahidar: "Brussel telt 111.000 werkzoekenden tegenover 92.000 in 2008. Dat zijn er 20.000 meer en dan nog spreken we niet over de steuntrekkers. Bijna één op de drie Brusselaars moet rondkomen met een inkomen onder de armoedegrens."
Terwijl Vervoort met milde humor reageerde op de tussenkomst van De Wolf kon hij zich moeilijk beheersen toen Ahidar aan de beurt was. Begrijpelijk: de verontwaardiging van Ahidar klonk even overtuigend als het voluntarisme van Vervoort. Al liet Ahidar zich af en toe gaan in het vuur van zijn betoog, zoals hij 's anderendaags ruiterlijk toegaf aan Vervoort.
Het hardst was Ahidar voor minister van Leefmilieu Evelyne Huytebroeck (Ecolo) die hij verwijt een bobobeleid - passiefwoningen - te voeren en afwezig te blijven op de voorstelling van het armoederapport: "Minister Brigitte Grouwels heeft zich tenminste nog laten zien."
Gewestbelasting
Het pleidooi van Ahidar voor de afschaffing van de gewestbelasting kon op weinig bijval rekenen bij zijn collega's. Zeker niet bij Ecolo. Ahidar: "Minister Vanhengel, op 27 september 2007 kondigde u in de pers aan dat u de gewestbelasting wilde afschaffen. Terecht, de belasting is asociaal en antistedelijk. Omdat ik vijf kinderen heb, betaal ik als parlementslid geen gewestbelasting terwijl ik 5.000 euro per maand verdien. Mijn buurvrouw is alleenstaand, verdient 1.300 euro netto in de GB en moet wel 89 euro betalen. Hier klopt iets niet."
Terwijl staatssecretaris voor Netheid Rachid Madrane (PS) het voordeel van de twijfel krijgt van Ahidar (Madrane is er net als Vervoort maar op het einde van de rit bijgekomen, dv) krijgt minister van Financiën Guy Vanhengel (Open VLD) een pluim van De Wolf voor het afschaffen van de successierechten onder partners voor de gezinswoning. Al eist De Wolf het vaderschap hiervan op voor zijn eigen partij.
Niemand kan er echter naast kijkend dat de Brusselse regering erin geslaagd is om een begroting in evenwicht in te dienen. Een prestatie waarop de ministers Vervoort en Vanhengel trots zijn. Paul De Ridder (N-VA) nuanceert: "De minister-president is terecht trots op de begroting in evenwicht. Voor de Brusselse regering is dat een unicum. Maar is de afbouw van de tekorten echter niet in grote mate te danken aan de bijkomende financiering van Brussel en aan de solidariteitsbijdrage?"
Met de openingszitting van het Brussels parlement lijken de wittebroodsweken van Vervoort voorbij. Over zeven maanden zijn er verkiezingen.
Danny Vileyn
Lees meer over: Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.