Zeven miljoen euro moet ecobouw duw in rug geven
In mei 2007 lanceerde minister van Leefmilieu Evelyne Huytebroeck (Ecolo) een projectoproep voor ecologische bouwprojecten. De winnende projecten zouden een subsidie van tien euro per vierkante meter opstrijken voor het ontwerp van architecten en studiebureaus, en 90 euro per vierkante meter voor de realisatie door de bouwheer, met een plafond van 200.000 euro voor de privésector en 1 miljoen euro voor de andere sectoren. In totaal werden 76 dossiers ingediend; 'slechts' 39 daarvan werden geselecteerd door een vakjury, op basis van criteria als energieprestatie, waterbeheer, gebruik van ecologische materialen, rentabiliteit en architecturale kwaliteit. Alles bij elkaar omvatten de winnende projecten 64.000 vierkan te meter kantoren en handel, verdeeld over acht projecten; 370 privéwoningen van in totaal 24.000 vierkante meter; 57 openbare woningen (8.000 vierkante meter) en 32.000 vierkante meter collectieve voorzieningen. Huytebroeck trekt hiervoor iets meer dan zeven miljoen euro uit.
Met de financiële stimulans wil de minister een nieuwe wind laten waaien door de bouwsector, en technieken zoals het passiefconcept, de Canadese put (aardwarmtewisselaar), de dubbele ventilatiestroom, groendaken en zonnepanelen definitief hun intrede doen maken in de nieuwbouw. Het probleem is nu dat dergelijke technieken nog vrij schaars en dus duur zijn, en door nu een duwtje in de rug te geven, hoopt Huytebroeck de markt aan te zwengelen. Want meer vraag betekent ook meer productie, meer keuze, meer concurrentie en lagere prijzen.
Projecten
Elk geselecteerd project zal tijdens zijn verwezenlijking nauwgelet opgevolgd worden, en moet uiterlijk eind oktober 2010 afgewerkt zijn. Dan zal het Brussels Instituut voor Milieubeheer (BIM) het energieverbruik van de gebouwen nog vijf jaar lang controleren. De volledige lijst, die te raadplegen is op de website van het BIM, ziet er in ieder geval veelbelovend uit. Zo bevat ze een project van Green Immo, dat aan de Zwedenstraat in de Zuidwijk een geheel van dertig passiefwoningen wil bouwen, en een project van het architectenbureau A2M voor een crèche in Molenbeek. Die zou slechts één etage hoog zijn, zodat de speelplaats ernaast in een zachte glooiing kan doorlopen tot op het dak, compleet met groen en glijbanen. Ook het bekende atelier Mommaerts in de Graaf van Vlaanderenstraat zal met de gewestelijke steun gerenoveerd kunnen worden tot woningen en winkels met goede energetische en milieuprestaties, met een zonneboiler en een pelletsketel. Voorts duikt er ook een nieuwe kleuterschool Emile Bockstael in het rijtje op, een ecoschool met houten structuur in een passiefgebouw, compleet met zonnepanelen en recuperatie van regenwater.
Een van de grootste projecten is van de hand van het bekende architectenbureau Conix. Albatross Village is goed voor 55.000 vierkante meter gespreid over drie gebouwen op een terrein van 7,7 hectare op de grens tussen Haren en Diegem, en zou behalve 55 procent woningen ook 30 procent ruimte voor diensten moeten bevatten, zoals een rusthuis, een fitnessruimte, een crèche en handelszaken, en daarnaast ook vijftien procent kantooroppervlakte. Dit alles met 'eco-technieken' zoals groendaken, regenwaterrecuperatie, waterzuivering, zonnepanelen en zo meer.
Of alle projecten ook echt verwezenlijkt zullen worden, is nog niet zeker, want de financiële steun van de minister betekent niet noodzakelijk dat het licht op groen staat. Eerst moeten de projecten nog de wettelijke weg van openbare onderzoeken en commissies afleggen voor de nodige vergunningen.
Lees meer over: Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.