Restaurant: A'mbriana

Karolien Merchiers
© Agenda Magazine
11/04/2009
Tussen de wildgroei van nieuwe en trendy restaurants in het zuiden van Brussel houden gelukkig ook nog enkele klassiekers stand. Het Italiaanse restaurant A'mbriana wordt al 22 jaar met liefde gerund door het echtpaar Lucaccioni. Ze zitten 35 jaar in het vak, en waren naar eigen zeggen de eersten die de vernieuwde Italiaanse keuken naar België brachten.

Laura roert in de potten, terwijl haar man Francesco de klanten met een zeldzame zwier bedient. Hij vertelt graag over zijn geboortestreek Marche aan de Adriatische kust, en zijn rijke culinaire tradities. Ieder jaar gaat hij er terug om olijfolie in te slaan. Een authentiekere Italiaanse keuken zal men niet snel vinden in Brussel. De gerechten zijn oerdegelijk en met ziel bereid. Kwaliteit heeft helaas ook zijn prijs, dat merk je vooral aan de wijnkaart. Die gaat meteen steil de hoogte in, zodat er voor meer bescheiden budgetten weinig keuze overblijft. Om optimaal te genieten van de verse producten, lieten we ons verleiden door de vongole die als voorgerecht op het suggestiebord stonden (16,50 euro). Ze waren niet enkel met boter en peterselie bereid, maar met een licht tomatensausje dat de smaak van de schelpjes erg goed tot zijn recht liet komen. Onze tafelgenoot zat intussen te smullen van huisgemaakte kroketjes met gorgonzola (14,50 euro). Het hoofdstukje primi piatti op de kaart biedt de keuze tussen een zestal pastabereidingen. Wij proefden van de cannelloni de ricotta al pesto (12,50 euro), en waren verrukt door de erg frisse citroensmaak. We smulden vervolgens van de bijzonder lekkere ossobuco (19,50 euro), die we als hoofdgerecht hadden besteld. Het vlees was erg mooi en mals, en zat zoals tegenwoordig helaas vaak het geval is niet verstopt onder een dikke saus. Hoewel het lenteweer al gestaag aan zijn opmars was begonnen, kozen we voor een erg winters dessert: een taart van pannenkoekjes met gekarameliseerde appeltjes, kaneel, rozijnen en een bolletje vanille-ijs (8,50 euro). Onze angstvisioenen van massieve bergen zoetigheid bleken volkomen ongegrond: het zeer handelbare hapje verdween in een oogwenk. Een goede raad: laat u niet afschrikken door het ietwat gedateerde decor en laat u ook eens goed verwennen door de Lucaccioni's.

:: A'mbriana - Édith Cavellstraat 151, 1180 Ukkel, 02-375.01.56
Gesloten za (middag), ma (avond) & di

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ukkel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni