Restaurant: Café des Épices
Het interieur van het grondig vernieuwde pand is modern. De grote zaal wordt gebroken door een niveauverschil, en ook achterin kun je in het daglicht zitten dankzij een lichtkoepel. De loftachtige ruimte wordt knus aangekleed met warme kleuren zoals oranje en bruin, en de sfeervolle verlichting geeft een trendy toets aan het geheel. De bar voorin is bezet met een mozaïek en geeft de zaak een hippe 'urban' schwung. Het personeel moet nog een beetje zijn draai vinden, maar is wel erg vriendelijk. Hun inspanningen om Nederlands te spreken overtreffen de stunteligheid ervan, en dat is al een pluspunt. De menukaart is echter wel eentalig Frans - wat misschien wel een gemiste kans is in het hartje van de Europese wijk, waar dagelijks klanten van minstens vijftien verschillende nationaliteiten over de vloer komen.
Zoals het een goede brasserie betaamt werden we snel bediend - een voordeel voor wie een beperkte middagpauze heeft. De kaart is erg uitgebreid en bevat behalve zestien voorgerechten ook minstens evenveel vis-, vlees-, en gevogeltebereidingen. Er is een apart hoofdstukje gewijd aan stoofpotjes, pastagerechten en salades. Ook de vegetariërs worden bedacht met drie aparte suggesties. En voor een extra feestelijke middagpauze is er een hele bladzijde met verse schaal- en schelpdieren, met heuse zeevruchtenplateaus. Deze laatste buiten beschouwing gelaten, valt vooral op dat de kaart niet alleen erg gevarieerd is, maar ook erg redelijk van prijs - iets wat we eerlijk gezegd niet verwacht hadden op een plek als deze, die volop in een 'gentrification process' zit.
Als voorgerecht bestelden wij scampi's met look, bospaddenstoeltjes en tomaatblokjes (10 euro). We kregen echter niet het lichte gerecht dat we hadden verwacht, maar een zeer solide, smeuïge bereiding waarvan we het aantal calorieën niet willen weten. Maar lekker was het wel. Hadden we dit echter op voorhand geweten, hadden we niet de vol-au-vent (12 euro) besteld. Deze viel werkelijk reusachtig uit, zodat we amper nog aan ons kommetje frietjes toe kwamen. Lekker van smaak, maar platgekookt waardoor het er vezelig en rommelig uitzag. Maar dat heb je waarschijnlijk als je zo'n uitgebreide kaart hebt en zo'n snelle bediening wardoor alles een eind op voorhand moet bereid worden. Om toch nog een nagerecht te kunnen proeven, lieten we de helft staan en bestelden een Brusselse wafel, geflambeerd met calvados (7 euro). We keken bang toe hoe er bijna een koffiekop drank over onze wafel heen ging, waarna het flamberen ietwat uit de hand liep en onze wafel daadwerkelijk mee begon te smeulen. "Il faut souffler" wierp een passerende ober ons ogendraaiend toe. Wat nog restte was een wafel waaruit een hoek was gebrand en die verder zodanig zompig was van de drank dat we er een bergje mee hebben geboetseerd. Laat dit u echter niet ontmoedigen: Café des Épices blijft een goede tip voor wie 's middags trek heeft in een eerlijke hap en geen tijd of geld wil verkwisten.
:: Café des Épices - Jourdanplein 21, Etterbeek, 02-280.43.17
Open: 7/7
Lees meer over: Etterbeek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.