Restaurant: Chez Oki

Judith Lachterman
© Agenda Magazine
21/06/2008
Ik zal u alle woordspelletjes besparen waartoe de Japanse sferen aanleiding geven ('Nippon ni mauvais', 'Oki doki'...), en me tevreden stellen met een verslagje van een uitmuntende avond bij Chez Oki, dat zo stilaan alleen nog maar te duiden is als 'modieus' en 'hip'. Als bewijs haal ik maar even aan dat de zaal op de maandagavond van ons bezoek bijna helemaal vol zat, en dat een van de dinerende gasten niemand minder was dan dé Plastic Bertrand.

Het zou wat belachelijk zijn om te zeggen dat de grote zaal een zenachtige atmosfeer uitstraalde, alleen omdat de chef Japans is. Maar de open keuken van het crèmekleurige restaurant is wel onberispelijk en in het midden vindt u een soort tuintje van aangeharkte keien. Op de achtergrond deint zachte jazz.

Oki serveert een fusionkeuken die het midden houdt tussen Japanse en Franse invloeden. De obers zijn uiterst vriendelijk en alert. We bestelden twee verrassingsdegustatiemenu's (30 euro), maar niet dezelfde, om zoveel mogelijk verschillende gerechten te kunnen proeven. De chef zag er geen graten in om ons twee verschillende menu's te presenteren, eentje op basis van vlees, het andere op basis van vis. De voorgerechten - sushi met alles erop en eraan: rijst, zeewier, voor mijn vriendin zalm, en voor mij... gebakken foie gras! - arriveerden bliksemsnel. Erg bijzonder, verrassend en smakelijk, en in lichte porties.

Zonder enig getreuzel werden ons meteen de hoofdgerechten gepresenteerd: voor mij schijfjes van erg zachte Pauillac-lamsbout, bestrooid met sesamzaadjes en een saus op basis van soja en yoghurt, en voor mijn tafelgenote zeebaarsfilet met pistachenoten. Onze borden zagen eruit als heuse schilderijen en bevatten ook nog een kleine portie sojascheuten, courgettes op een stokje en een minigroentewafel. Ik kreeg ook een aandoenlijk minuscuul houten schuitje, gegarneerd met champignons. Alles was heerlijk. De vis was knapperig maar smolt in de mond en had een sterke balsamicosmaak met een vleugje wasabi. Het dessert - een duo van witte chocolademousse en verse kaas - was ontzettend lekker. Een smakelijke, creatieve en lichte keuken met betaalbare menu's, wat moet een mens nog meer hebben?

:: Chez Oki - Lesbroussartstraat 62, 1050 Elsene - 02-644.45.76
gesloten: zo + (lunch: ma & za)

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni