Restaurant: Délices D'Artan
Het hoge, gewelfde plafond valt op omdat je het doorgaans in oudere Brusselse kelderverdiepingen aantreft. Ook de omvang van de ruimte is indrukwekkend, en heeft de air van een loft. De kraakwitte muren en plafonds geven een ietwat koele indruk.
Overdag baadt het restaurant in het zonlicht - het terrasje voor de deur is overigens perfect op het zuiden georiënteerd - en 's avonds zet een moderne halogeenverlichting de gewelven extra in de kijker.
Enkele ambachtelijke zonsondergangen moeten het geheel wat kleur geven, terwijl een stel gigantische designlampen het geheel dan weer een trendy touch geeft. Alleen de oubollige koelkast-met-verlichting naast de toog, met als opschrift 'resto bar' in heel foute letters, valt enorm uit de toon en lijkt zo weggelopen uit een groezelig Frans streekrestaurantje uit de jaren 1980.
De menukaart biedt voornamelijk een mengeling van de Franse en de Italiaanse keuken, en is mooi gevarieerd. Wij kozen voor een carpaccio van zwaardvis als voorgerecht (15.50 euro), en waren aangenaam verrast door de toets van limoen en rozemarijn.
Onze disgenoot was aanvankelijk verrukt over de huisgemaakte kaaskroketten (12.50 euro), tot hij ontdekte dat ze nog koud waren vanbinnen. De ober vond dat normaal aangezien huisgemaakte kroketten kwetsbaarder zouden zijn en dat de chef ze tijdig uit het vet moet vissen voor ze ontploffen. Niets wat een beetje extra ei en paneermeel en een aangepaste baktemperatuur niet kunnen oplossen, maar goed, ze waren wel heel erg lekker.
De hoofdgerechten op de kaart zijn onderverdeeld in salades, pastagerechten, wit vlees, rood vlees en vis. Onze vegetarische compagnon koos voor de salade caprese met tomaat, mozzarella en basilicum (13 euro), bezorgd informerend of dat wel degelijk een hoofdgerecht was. De ober antwoordde bevestigend, maar zette uiteindelijk een portie op tafel die eerder onder de categorie 'voorgerecht' thuishoort. Alweer erg lekker, maar niet genoeg. Wij genoten intussen met volle teugen van onze dagsuggestie: een zeer mals bereide lamskroon met een saus van salie en ganzenlever (18 euro).
Het contrast tussen onze ervaringen werd vervolgens nog maar eens versterkt toen onze tafelgenoot, ter compensatie van zijn lichtvoetige slaatje, als nagerecht de kaasschotel bestelde (8,50 euro) maar ontdekte dat van de vijf stukjes kaas er meerdere van dezelfde kaas kwamen.
Wij bestelden de sabayon bij wijze van experiment, om eens te zien of hij à la minute zou bereid worden. En jawel: al snel weerklonk enthousiast gekletter vanuit de keuken. Niet slecht voor 6,50 euro. In heel wat restaurants kun je dit nagerecht zelfs pas vanaf twee personen bestellen.
Tot slot nog even dit: Délices d'Artan organiseert geregeld concertjes, waarbij de gasten kunnen dineren op jazz- of operettemuziek gespeeld door studenten van het conservatorium. Meer informatie hierover vindt u op de website van het restaurant.
:: Délices D'Artan, Artanstraat 118B, Schaarbeek - 02-735.59.00
open vanaf 17.00 uur - gesloten op zaterdag (lunch) en zondag
Lees meer over: Schaarbeek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.