Restaurant: Le Mess

Karolien Merchiers
© Agenda Magazine
18/04/2009
Het was een prachtige lentedag toen we onlangs naar restaurant Le Mess trokken voor een uitgebreide lunch. We hadden ons moment niet beter kunnen kiezen, want de hoektoren van de voormalige legerkazerne aan het Etterbeekse Arsenaal is voorzien van een prachtige orangerie waar je heerlijk kunt genieten van een winter- of lentezonnetje zonder kou te vatten.

Eens dat het wat warmer wordt, kunnen de tientallen kleine ramen worden opengezet zodat er een heerlijk briesje door de ruimte waait, en in volle zomer zorgen enorme luifels voor verkoeling, samen met het frisse groen van de druivelaar die enthousiast langs een gaatje in het glas naar binnen groeit. Het interieur van de zaak lijkt zo uit een boekje geplukt, en de vele narcissen en kruiden die rondom de orangerie groeien, zorgen voor een opgewekte achtergrond die de verkeersdrukte op de boulevard snel doet vergeten. Ook de rest van het gebouw is zeer stijlvol ingericht, en de ontelbare ruimtes en compartimenten zorgen ervoor dat zakenlui of romantische zielen in alle rust kunnen dineren.

Ook de keuken van Le Mess mag er wezen. Chef van dienst is de Fransman Bruno Lesbats, die zich bekwaamde in Biarritz en Parijs alvorens in Brussel als souschef aan de slag te gaan in La Truffe Noire. De menukaart van Le Mess oogt erg aantrekkelijk. Iedere dag wordt een lunch aangeboden voor 16,50 euro, met een voor- en hoofdgerecht. Maar wie wat uitgebreider wil proeven van de chef zijn kunsten, kan ook gewoon à la carte bestellen. Bij de voorgerechten vindt men een mooi gevarieerd aanbod, gaande van een mergpijp met Guérande-zout en toast (11 euro) tot een avocadotartaar met zalm en basilicum (14 euro). Helemaal in de ban van het prachtige weer kozen wij voor een verfrissende tartaar van sint-jakobsnoten met groene appel, courgette en koriander (e16), en genoten van iedere hap. Mooie portie ook - maar dat mag wel voor die prijs - en uiterst vers en mooi gepresenteerd. Kortom, niks op aan te merken. We proefden ook even van de gestoomde kreeftenravioli met witte boter (14 euro), die verrukkelijk smaakte.

Op naar het hoofdgerecht. Onze vol-au-vent met morieljes, kalfszwezerik en gevogelte (22 euro) was ronduit af. Het gerecht combineerde met glans de subtiele smaken van de verschillende ingrediënten, en ook de saus was perfect. Bij de 'vlezen' die de menukaart op de website vermeldt - de kaart in het restaurant is gelukkig wel perfect drietalig - staan onder meer ook kalfsparmentier met een puree van worteltjes, een puree van courgettes en eentje van erwtjes en basilicum (21 euro), of een biologisch stukje lamsschouder met biologisch appelsap, ciderazijn en salie (22 euro). Ook vegetariërs krijgen een eigen selectie, waaronder evenwel een gerecht met scampi's. Bij de pasta's en de slaatjes staan ook nog enkele vlees- en visloze gerechten, zoals bijvoorbeeld de ravioli van eekhoorntjesbrood met truffel en parmezaan (16 euro). Voor visliefhebbers is er onder meer een zeebaarsfilet met groene groenten en een kervelemulsie (22 euro), of een zeer royale portie gegrilde rode tonijn met artisjokken, raketsla en een compote van tomaat (24 euro).

We rondden de maaltijd af met onze tiramisutest. De tiramisu met speculaas bleek weliswaar stevig geprijsd (9 euro), maar schoot meteen door naar onze persoonlijke top vijf. Chapeau!

:: Le Mess, Louis Schmidtlaan 1, Etterbeek, 02-734.03.36
gesloten: zaterdag (lunch), zondag en feestdagen

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Etterbeek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni