Restaurant: Ma.rock

Karolien Merchiers
© Agenda Magazine
13/04/2008
Sinds december heeft de Spaanse bar Prado op het Sint-Goriksplein plaats geruimd voor een nog zuiderser etablissement: het restaurant Ma.Rock. Met een Marokkaanse keuken, zoals de ludieke naam al laat vermoeden. Eigenaar is de baas van café Mezzo vlak om de hoek. Hij liet de ruimte opfrissen tot een geheel van bakstenen muren, betonnen elementen en warme mahoniehouten zuiderse tinten. Enkel de rode kleur en de kenmerkende vorm van de nisjes in het hout verwijzen naar de Marokkaanse roots.

Zo ook met de menukaart: hoewel die uitsluitend uit Marokkaanse specialiteiten bestaat, heeft ze toch een hipheidsbehandeling gekregen. Zo worden de tajines bijvoorbeeld gewoon in een diep bord geserveerd en niet op de traditionele aardewerken schotel met puntig deksel. Geen Marokkaanse tierelantijntjes dus, en u hoeft al evenmin bang te zijn dat er tussen de gangen door plots een buikdanseres tevoorschijn komt gesprongen. Ook de muziek is allerminst traditioneel Marokkaans: tijdens ons bezoek stond vermoedelijk een of andere verzamel-cd met de grootste rockhits uit de jaren 1980 op. Een vergetelheid van het personeel omdat we de enige klanten waren die middag of gewoon een eigenzinnige invulling van de restaurantnaam.

Waar was Marokko?
En net omdat we de enige klanten waren - volgens het personeel te wijten aan de kalmte tijdens de paasvakantie - vreesden we een beetje voor de versheid van onze maaltijd. Toch moet gezegd dat het ruime assortiment vlees dat we voorgeschoteld kregen erg lekker smaakte. We hadden ons echter wel wat laten misleiden in onze keuze, waardoor we een enorme hoeveelheid vlees te verwerken kregen. Als hoofdgerecht hadden we immers voor de traditionele couscous royal (17,50 euro) gekozen, net om eens te kunnen proeven van zowel merguez als kip en lam. Maar wisten wij veel dat het assortiment van kemias, een soort Marokkaanse tapas, eerder de allures had van een barbecueschotel met een hoop merguez en kefta (vleesballetjes)? Wat wij ons hadden ingebeeld als een assortiment van hummus, auberginekaviaar en andere lichte hapjes, bleek in werkelijkheid al bijna een volwaardige vleesmaaltijd te zijn, compleet met gebakken aardappeltjes. Een goede waarde voor de prijs van 8 euro, maar niet voor kleine eters. Wie het lichter wil houden, kan dus maar beter opteren voor een zahlouk of auberginesalade (e4), een salade van gevogeltelever met oranjebloesemwater en gegrilde nootjes (e8,50) of een assortiment hapjes van vis en chermoula (11 euro).

Dat we onze maaltijd niet zittend op veelkleurige kussens met franjes en luisterend naar raimuziek nuttigden, vonden we niet zo erg, maar toch misten we een beetje Marokko in onze couscous. De groenten smaakten wat flets en we misten toch enkele extraatjes zoals harissa of rozijnen. Het vlees maakte echter veel goed en was prima gekruid. We prikten een vorkje mee uit het bord aan de overkant van de tafel en waren op slag verlekkerd op de erg geslaagde tajine van lam met pruimen (13,50 euro). Trek in een nagerecht hadden we na deze uiterst overvloedige maaltijd niet meer, maar voor de diehards bevat de kaart bijvoorbeeld zoete pastillas (e56), mahalabia met oranjebloesem (5,50 euro) - de Marokkanse crème brûlée zeg maar, of sinaasappelen met kaneel (5 euro). Bismillah!


:: Ma.rock - Sint-Goriksplein 25 pl. Saint-Géry, Brussel, 02-511.33.25
Open: Zo > vr middag & avond, za avond

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni