Restaurant: Midi Station

Karolien Merchiers
© Agenda Magazine
27/03/2009
We zaten er al reikhalzend naar uit te kijken, naar de opening van Antoine Pinto's nieuwste creatie: Midi Station naast het Zuidstation. Het werd hoog tijd dat de buurt rond Belgiës belangrijkste station een jump-start kreeg, want de hele stadsvernieuwing ten spijt blijft de buurt buiten de kantooruren toch een soort niemandsland waar het niet altijd even veilig is.

Midi Station kwam in de loop van 2011 in handen van een nieuwe eigenaar. De recensent van Agenda bezocht het restaurant daarom in november opnieuw en schreef een nieuwe recensie.

Buitenlandse reizigers zullen voortaan al een wat betere eerste indruk krijgen van de hoofdstad, tenminste als ze het station via het Hortaplein verlaten. Overdag biedt de glazen koepel van Midi Station een belangrijke doorgang aan honderden mensen op weg van of naar hun kantoor. Het doet het etablissement gonzen van de drukte, maar toch is het links en rechts van het pad aangenaam zitten in het prachtige decor. Pinto heeft al een indrukwekkend palmares op zijn naam staan, met onder meer de inrichting van La Quincaillerie, de Ostend Queen, de Belga Queen, de Museumbrasserie en het Oostendse Casino Kursaal.

Ook hier lost hij de hooggespannen verwachtingen in met een schitterend interieur dat van deze enorme betonnen serre een erg knusse plaats maakt, met stijlvolle zwart-witaccenten, reusachtige vazen, ledverlichting en een open keuken. Naar goede gewoonte zijn ook de toiletten een bezoekje waard. Het is de eerste maal dat ons spontaan een kosmopolitisch gevoel overviel bij het binnenstappen van een Brussels restaurant, net of we in een of andere trendy New Yorkse zaak waren. Het concept is erg vernieuwend en breeddenkend. Tussen de drukte door kunt u op elk moment van de dag neerploffen om een broodje te bestellen, een koffiekoek of een portie kaviaar te nuttigen, aan de oesterbar te hangen of een vijfgangendiner te bestellen, en iedere avond wordt er ook gedanst op de tonen van verschillende dj's. Pinto verdient een dikke pluim voor zijn lef om met zo'n ambitieus project uit te pakken in een buurt die nog helemaal moet opkomen. Eersteklas pionierswerk, een beetje zoals toen Frédéric Nicolay indertijd De Walvis opende in de kanaalzone.

Maar genoeg bewierookt, want aan zoveel klasse hangt ook een prijskaartje vast. En in het geval van Midi Station is dat niet min, vooral wat de wijnen betreft. Wij kozen voor een van de goedkopere flessen: een chardonnay (33 euro) die fris maar veel te licht was. Nog een minpuntje was het complete gebrek aan vegetarische hoofdgerechten op de menukaart - toch een schoonheidsfoutje voor een trendy brasserie in de grootstad.

Wij genoten echter van de gegrilde koningskrabpoten op een krokante salade van sojascheuten, pecannoten en zoetzure saus (21 euro), gevolgd door een domino van gekaramelliseerde tonijn, japsaus, Robuchon-puree en kai lan (Japanse broccoli) (22 euro). We kregen een mooie portie tonijn, maar waren wat snel uitgekeken op de ietwat brave en zelfs fletse smaakcombinatie. Veel werd goedgemaakt door ons nagerecht: een voortreffelijke karamel met fleur de sel, geserveerd met rood fruit (9 euro).

Gedurende de volledige eerste maand genieten alle klanten een korting van 20 procent - een hoffelijke geste om eventuele beginnersfoutjes in de bediening te compenseren. Dat was eigenlijk niet nodig, want we hadden voortdurend een heel legertje obers in de buurt dat reageerde op iedere wenk en vriendelijk en perfect meertalig bleek te zijn. Hier komen we zeker nog terug!

adres: Midi Station - Victor Hortaplein 26, 1060 Sint-Gillis, 02-526.88.00,
Open: 7/7, 7 > 23.00

02-526.88.00

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni