Restaurant: Sale pepe rosmarino

Judith Lachterman
© Agenda Magazine
19/09/2009
Ik houd erg veel van de Italiaanse keuken, evenveel als ik restaurants verafschuw die nepantieke pleisterbeelden naast naïeve reproducties van een uitbarstende Vesuvius plaatsen of die een model van de Trevi-fontein op een schaal van 1/10 al spetterend en gorgelend uw maaltijd laten vergallen.

Wat me aantrekt in Sale pepe rosmarino is dat het op niets in het bijzonder lijkt. Een kleine pistachegroene zaal, wat stoelen en tafeltjes met papieren tafellakens: het absolute minimum kortom, zoals in een Romeinse trattoria.

Wij nemen plaats op het terras, in een deel van de Berckmansstraat dat niet erg rustiek is, maar waar de laatste zonnestralen van het seizoen aangenaam schijnen.

Op de kaart vind je alle mogelijke klassiekers (+/- €10), zoals spaghetti met pesto of alla carbonara (die, zegt Antonio, een van de patrons, volgens het enige echte recept wordt gemaakt).

De suggesties staan op een bord dat van klant tot klant wordt doorgegeven, en natuurlijk volledig in het Italiaans is opgesteld (wat een geluk dat de Japanners die gewoonte niet hebben overgenomen…).

Wij kozen voor de linguine alla Botarga en de pasta met worst en prei. Een gewaagde keuze… De Botarga is een bereiding van gerookte en gedroogde visseneitjes. Die wordt in fijne krullen gesneden en met artisjokken, een beetje look, peterselie, olijven en kappertjes over de verse linguine gestrooid. Ongelofelijk lekker. De saus van mijn pasta bestond uit worst van everzwijn en prei met een paar kappertjes. Een ongebruikelijke, maar erg geslaagde combinatie met een zacht herfstparfum.

Alleen mijn gerecht bleek te zijn bestrooid met Parmezaanse kaas. Het is de chef die beslist welke pasta's kaas nodig hebben. Aurelio en Antonio zijn patrons die ervan houden zichzelf creatieve uitdagingen te stellen in de marge van een kaart die met de verscheidene Italiaanse regio's werkt.

In oktober en november zullen ze een recept voorstellen van orechiette met Cime di Rapa, een groene groente die typisch is voor Apulië en die ze gefrituurd in olijfolie met look zullen serveren met ansjovis en schapenkaas. Om naar uit te kijken...

:: Sale pepe rosmarino, Berckmansstraat 98, Sint-Gillis - 02-538.90.63
gesloten op zondag en zaterdag (middag)

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni